36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialO saudită care a sfidat legea a murit într-un accident de maşină

O saudită care a sfidat legea a murit într-un accident de maşină

O saudită a murit într-un accident de maşină, iar femeia care se afla la volan a ajuns la spital în stare gravă, în provincia nordică Hael, relatează publicaţia britanică The Telegraph, în ediţia electronică.

„O femeie a murit pe loc, iar femeia care conducea maşina a fost internată în spital”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Totuşi, Arabia Saudită e singura ţară din lume unde femeile nu au dreptul să-şi conducă maşinile. În ultimii ani, foarte multe femei care s-au urcat la volan au făcut accident şi au murit, notează The Telegraph.

Anul trecut, mai multe activiste saudite pentru drepturile omului au lnsat o campanie pe Internet, „Dreptul meu, demnitatea mea” cerând autorităţilor să le dea dreptul să-şi conducă maşinile.

Una din iniţiatoare, Manal al-Sherif, în vârstă de 32 ani, a fost arestată în luna mai când a postat pe YouTube un videoclip în care conducea în oraşul Khobar. Ea a fost eliberată după mai bine de o săptămână de detenţie, după ce a semnat o declaraţie că nu va mai urca la volan şi nici nu va vorbi cu presa. O altă femeie a fost condamnată la zece lovituri de bici, însă a fost eliberată la intervenţia regelui. În luna iunie a anului 2011, alte cinci saudite au fost arestate pentru că au urcat la volan.

În septembrie, femeile au primit dreptul la vot şi dreptul de a candida la alegerile locale, într-o monarhie extrem de conservatoare. Totuşi, nici până acum, femeile nu au dreptul să conducă. În prezent, în regat,  o femeie nu poate urca în maşină decât însoţită de o rudă apropiată de sex masculin.

Citiţi şi Arabia Saudită: Femeile au dreptul să voteze, dar nu-şi pot conduce maşina .

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă