21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialO organizaţie canadiană critică poziţia ambasadorului în favoarea Gayfest de la Bucureşti

O organizaţie canadiană critică poziţia ambasadorului în favoarea Gayfest de la Bucureşti

Organizaţia pro-familie ”REAL Women Canada” a criticat guvernul canadian după ce ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, a sprijinit evenimentul Gay Pride din Bucureşti. Conform organizaţiei, Canada nu ar trebui să se amestece în afacerile interne ale altor ţări, scrie portalul Lifesite monitorizat de Agerpres.

Cecilia Forsyth, preşedintele pe ţară al grupului, i-a scris premierului Stephen Harper, acum două săptămâni, obiectând contra ”amestecului Canadei în procesul democratic şi politicile interne” ale României prin semnarea unei declaraţii comune de susţinere a festivalului anual Gayfest de la Bucureşti. Ea declara că nu înţelege de ce guvernul canadian s-a distanţat de astfel de festivaluri organizate în Canada, refuzând să le finanţeze pentru faptul că mulţi canadieni le consideră ofensatoare şi antifamilie, în timp ce ambasada canadiană din România s-a amestecat în afacerile interne şi culturale din România, contrar punctelor de vedere ale unor organizaţi religioase şi de alt tip din România.

Declaraţia din 20 mai a fost semnată de ambasadele a 11 ţări, în ea fiind exprimate ”sprijinul şi solidaritatea pentru comunităţile de lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali din România”, în timp ce Gayfest era calificat în declaraţie drept ”o ocazie tradiţională”. În declaraţie se mai spunea că unele persoane încă se mai confruntă cu o discriminare sistemică sau deschisă din cauza identităţii sau orientării lor sexuale, guvernele reprezentate de semnatari încercând să combată o astfel de discriminare prin promovarea drepturilor omului pentru toţi. Pe lângă Canada, declaraţia a mai fost semnată de Australia, Cehia, Franţa, Germania, Olanda, Africa de Sud, Spania, Suedia, Marea Britanie şi SUA.

Criticii declaraţiei au accentuat faptul că există o opoziţie puternică la homosexualitate în România. Conform mass-media locale, numărul participanţilor la marş a fost de 350, niciun politician important nefiind prezent, la marş luând însă parte trei ambasadori şi un membru britanic al Parlamentului European. Alianţa Evanghelică Română, care reprezintă circa 60.000 de români evanghelici dintr-un număr de 139 de biserici din SUA şi Canada, l-a criticat dur pe ambasadorul american Mark Gitenstein pentru implicarea sa în declaraţie şi a cerut acestuia să prezinte scuze.

În scrisoarea ei, Forsyth a pus la index ipocrizia implicării Canadei în declaraţie, în condiţiile în care canadienii au obiectat recent cu putere contra amestecului străin în politicile proprii, considerând ofensator faptul că secretarul de stat american Hillary Clinton a criticat politicile canadiene pe anumite subiecte cu ocazia summitului G-8 de la Ottawa, din martie 2010. Forsyth încheia afirmând că guvernul român nu are nevoie şi nici nu doreşte amestecul Canadei în problemele sale interne, sperând ca o astfel de ingerinţă să nu se mai întâmple nici în România nici în altă ţară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă