21.4 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialO noua metoda de distrugere a celulelor canceroase, descoperita de cercetatori

O noua metoda de distrugere a celulelor canceroase, descoperita de cercetatori

O noua metoda de distrugere a celulelor canceroase cu ajutorul unor discuri magnetice ultrafine, cu diametre de un micron si grosimi de un nanometru, a fost descoperita de cercetatorii de la Argonne National Laboratory din SUA, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Materials, citata de Mediafax.

Celulele canceroase se caracterizeaza printr-o perioada de viata anormal de mare, deoarece ele nu mai reactioneaza la ordinele declansate de procesul natural de "moarte programata", denumit "apoptoza", caruia i se supun toate celelalte celule. De aici si interesul medicilor pentru inventarea unor procedee mecanice sau chimice capabile sa determine procesul de autodistrugere a acestor celule.

In timpul testelor din laborator, aceste discuri minuscule, supuse unui camp magnetic alternativ, au reusit sa distruga membranele celulelor canceroase, declansand astfel apoptoza.

Pentru aceasta, a fost suficient sa fie supuse timp de 10 minute unui camp magnetic de frecventa joasa – cateva zeci de hertzi – pentru a obtine distrugerea a 90% din totalul celulelor canceroase din eprubeta, a explicat Elena Rozhkova, de la Argonne National Laboratory din Statele Unite ale Americii, coordonatoarea studiului.

Procedeul utilizeaza proprietatile magnetice speciale ale acestor micro-discuri, compuse dintr-un aliaj din fier si nichel, acoperite cu o pelicula fina de aur, in care, magnetizarea tuturor atomilor sai se produce in cercuri concentrice.

Ca si in cazul imagisticii prin rezonanta magnetica (MRI), micro-discurile exploateaza o anumita proprietate a acestor materiale, la scara atomica – in cazul de fata o proprietate a electronilor -, ce poate fi comparata cu miscarea acului busolei, care se orienteaza in functie de campul magnetic.

Cand asupra discurilor se aplica un camp magnetic de frecventa joasa, acestea incep sa intre in oscilatie circulara. Vibratiile lor au influenta asupra membranelor celulare si provoaca moartea celulelor canceroase.

Prin asocierea acestor micro-discuri cu o serie de anticorpi specifici, pentru ca discurile sa se focalizeze doar asupra celulelor canceroase, se obtine o "tehnica eleganta si rapida" de distrugere a tumorilor, fara efectele secundare asociate chimioterapiei, au explicat autorii studiului.

Cele mai citite

Roxana Hulpe și Bogdan Rădulescu, co-fondator Untold, au făcut nunta

Roxana Hulpe, cunoscută prezentatoare a Știrilor Pro TV, a trăit o experiență de neuitat, având parte de o nuntă ca în povești, desfășurată la...

Programul Rabla pentru tractoare primește un buget de 500 milioane de lei

Guvernul României a aprobat finanțarea "Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate" în anul 2024. Decizia s-a luat prin...

Corina Martin, secretar General FPIOR: În România trăiesc mii de kazahi. Cea mai mare investiție străină din România aparține Kazahstan – Interviu

Corina Martin, consul Onorific al Kazahstanului la Constanța și Secretar General FPIOR, a acordat un interviu R.L. în care a declarat că relațiile României...
Ultima oră
Pe aceeași temă