15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialO casă perfectă

O casă perfectă

Primele criterii de care trebuie să ţineţi cont atunci când decideţi să construiţi o casă sunt cele legate de prezenţa utilităţilor şi de distanţa la care se află acestea faţă de terenul pe care îl deţineţi.
Reţeaua de apă şi canalizare trebuie să se afle la o distanţă de minimum 3 m, iar staţiile de epurare a apelor uzate menajere se amplasează la o distanţă de minimum 300 m de zona de locuit. Trebuie să ţineţi cont că fiecare metru în plus faţă de aceste repere se transformă în costuri suplimentare. De asemenea, distanţa locuinţei faţă de liniile electrice aeriene trebuie să fie de 20-30 m, iar faţă de conductele subterane de gaz să fie cuprinsă între 1,5-2 m pentru clădirile fără subsol şi 3 m pentru cele cu subsoluri.

Sunt extrem de importante suprafaţa terenului, deschiderea şi orientarea după punctele cardinale. Arhitecţii susţin că trebuie verificat dacă axa nord-sud este mai lungă decât axa est-vest sau invers, deoarece soluţia de arhitectură trebuie să răspundă acestei alcătuiri a terenului. În funcţie de deschidere şi de axe, casa se poate orienta în anumite poziţii. Stâlpii de electricitate pentru iluminatul stradal trebuie luaţi în considerare, deoarece este posibil ca, pe timpul nopţii, lumina acestora să deranjeze.

Este extrem de important să ştim de la început care sunt materialele de construcţie pe care le vom utiliza pentru a ne construi casa. Acestea este indicat să fie naturale, deoarece traiul într-o astfel de casă va fi unul sănătos. Materialele de construcţie vor fi alese şi în funcţie de zona unde este ridicată casa. De exemplu, casele din lemn se pretează excelent zonelor de munte. Tot în aceste zone este indicat să se opteze pentru un acoperiş înclinat, deoarece acesta permite o evacuare lesnicioasă a precipitaţiilor, realizându-se, în acelaşi timp, un tampon de aer sub acoperiş, cu important rol de protecţie.

Pentru a duce o viaţă eco este indicat să optaţi pentru izolaţii naturale cum ar fi cânepa, lâna de oaie, celuloza, vata minerală etc., iar în cazul acoperişului, pentru unul din ţiglă ceramică realizat numai pe baza elementelor naturale.

Pentru toţi cei care îşi doresc o viaţă sănătoasă există o gamă destul de diversificată de materiale de construcţie naturale, fabricate prin procedee ce presupun un consum redus de energie şi din ingrediente ce provin din surse naturale şi regenerabile. Să luăm ca prin exemplu casele din lemn. În esenţă, construcţiile realizate din lemn prezintă o multitudine de avantaje printre care se numără faptul că lemnul este un bun izolator termic şi fonic. Astfel, locuinţele sunt călduroase iarna şi răcoroase vara. Un studiu recent indică faptul că aceste locuinţe sunt rezistente la cutremur, pot fi montate într-un timp relativ scurt, între 7 şi 90 de zile, iar cheltuielile energetice se reduc cu 40-60%. Toate aceste calităţi transformă casele din lemn în unele dintre cele mai ieftine locuinţe de pe piaţă. Mai mult, ele sunt eco şi nici nu se pune problema poluării. Cei care trăiesc într-o casă din lemn spun că aerul pe care îl respiră este mult mai pur decât în cazul celor clasice.

Indiferent dacă optaţi pentru o casă pe structură de lemn sau pentru una integral fabricată din acest material, este bine să ştiţi că lemnul trebuie tratat. Dacă exteriorul nu este tencuit, lemnul va fi finisat cu un lac special care oferă un strat protector împotriva razelor UV şi a insectelor. Cel mai indicat este să optaţi pentru lacuri 100% naturale. În cazul în care o astfel de locuinţă nu este pe placul dumneavoastră, puteţi găsi alte metode de a avea o casă ai cărei pereţi să respire, deci o casă lipsită de mucegai şi igrasie.

Camerele şi soarele
Este foarte important ca în unele camere să fie soare cât mai mult timp, însă sunt şi încăperi care trebuie iluminate natural doar în anumite perioade ale zilei. Livingul este camera unde se întâlnesc, de obicei, toţi membrii familiei, locul unde aceştia se relaxează şi unde sunt primiţi oaspeţii. Această cameră trebuie să fie scăldată în lumină naturală ziua, călduroasă iarna şi răcoroasă vara. Cel mai indicat este să fie orientată spre sud, dar dacă din diferite motive acest lucru nu este posibil, puteţi opta pentru vest. Dormitoarele vor fi iluminate de razele soarelui dimineaţa, dacă le orientaţi spre est, iar după-amiaza va fi umbră şi o atmosferă care îndeamnă la odihnă. În cazul în care sunteţi o persoană care iubeşte să gătească, trebuie să orientaţi bucătăria către nord. Astfel, camera nu va fi încălzită simţitor din cauza aragazului şi a soarelui care bate în geamuri. Dacă nu sunteţi pasionaţi de gătit, ar trebui să orientaţi bucătăria către sud. Baia poate fi amplasată către nord, însă nu este nicio problemă dacă este aşezată pe altă direcţie. În aceeaşi situaţie se află şi dressingul, care, de multe ori, nici nu este prevăzut cu ferestre.

Studiu de caz
Casa, proiectată pentru o familie tânără, modernă, ce şi-a dorit un spaţiu sănătos în care să se relaxeze şi să se simtă confortabil, a fost concepută pe două niveluri, fiind structurată în două zone clare: la parter, zona de zi ce cuprinde un living de dimensiuni mari, diningul, bucătăria, un birou, o baie şi camera tehnică, în timp ce zona de noapte se regăseşte la nivelul superior, cuprinzând trei dormitoare, două băi şi trei dressinguri. Simplitatea formelor şi a materialelor şi paleta cromatică restrânsă au stat la baza conceptului, fiind folosite pentru a da un sentiment de unitate şi pentru a pune în valoare calităţile inerente ale spaţiului. E vorba de spaţii ample, fluide, ce comunică unele cu altele prin deschideri de dimensiuni generoase, gândite de la început să fie simple, neaglomerate, cu accent pe funcţionalitate şi ergonomie, dar în acelaşi timp elegante şi rafinate.
Livingul, de departe cel mai amplu spaţiu al casei, se desfăşoară pe două niveluri şi este acoperit parţial de o supantă (platformă construită în incintă, pe un nivel intermediar, între două etaje, desfăşurată pe o parte din suprafaţa incintei n.r.), ce oferă ocazia unei vederi panoramice atât asupra interiorului, cât şi a grădinii. Acesta adăposteşte zona de luat masa, comunicând totodată cu bucătăria prin panouri de sticlă de dimensiuni generoase.

Proiect şi amenajare: ahitect Diana Stere, tel.: 0744.776.499.

Electrocasnicele eco-friendly
Electrocasnicele ecologice sunt, de fapt, acele aparate realizate în proporţie de 93% din materiale reciclate şi care funcţionează cu un consum redus de energie şi de apă. Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de electrocasnice este faptul că vă ajută să economisiţi bani datorită consumului mic de energie pe care îl implică. Studiile au demonstrat că un aparat electrocasnic vechi consumă cu 60% mai multă energie decât unul nou, încadrat în clasa energetică A++. Majoritatea aparatelor electrocasnice sunt clasificate în funcţie de consumul energetic în: foarte economic (A++), economic (A+), consum mediu (A) şi consum ridicat (B). Prin achiziţionarea unui aparat electrocasnic din clasele A++ sau A+, nu numai că vă veţi bucura de economie în ceea ce priveşte factura la electricitate, dar veţi opta şi pentru un stil de viaţă eco. Dar nu doar clasa energetică a fiecărui aparat electrocasnic are un rol important în consumul redus de energie, foarte mult contând şi modul în care acestea sunt folosite. Un simplu exemplu îl constituie spălarea vaselor. Dacă veţi opta să le spălaţi manual, veţi consuma cu 37% mai multă apă decât dacă veţi utiliza o maşină de spălat vasele. Mai mult decât atât, când umblaţi la frigider este indicat să ţineţi uşa cât mai puţin deschisă, pentru că, în caz contrar, permiteţi intrarea aerului cald, iar aparatul merge mai mult şi, implicit, consumă mai multă energie pentru a-şi regla temperatura.

Întreabă un specialist
Cum izolăm corect ferestrele de mansardă

Fiind poziţionată deasupra clădirilor, mansarda reprezintă un pol prin care pot avea loc pierderi importante de căldură. Întrucât acoperişul este, de obicei, mai subţire decât pereţii exteriori, acesta necesită o izolaţie profesionistă: materiale de calitate superioară care să fie rezistente la umezeală, să protejeze termic, fonic şi contra incendiilor.

În plus, mansarda modernă are şi suprafeţe vitrate mari, adică ferestre de mansardă. Acestea aduc lumină naturală la interior, aer proaspăt şi au un semnificativ aport solar ce generează energie termică, importantă în sezonul rece. În acelaşi timp, ferestrele de mansardă pot duce la pierderi energetice atunci când nu sunt izolate corect.

Pentru ca instalarea şi etanşarea lor să fie perfecte, este recomandat ca produsele de montaj şi izolare termică a tocului să fie oferite de acelaşi producător de la care s-au achiziţionat ferestrele de mansardă.

Rolul ramei de etanşare este de a colecta apa şi de a o conduce prin canalele de scurgere laterale, eliminând infiltraţiile la interior. Kit-ul de termo şi hidroizolare are rolul de a etanşa îmbinarea între fereastră şi structura şarpantei, reducând pierderile de căldură şi prevenind apariţia condensului.

Aceste produse, împreună cu o gestionare inteligentă a factorilor care determină temperatura, umiditatea, iluminarea, ventilaţia şi nivelul de zgomot, contribuie la creşterea eficienţei energetice a casei şi la reducerea costurilor pentru energie.

Răspuns: Andrei Dărîngă, Service Engineering – VELUX România

Exemplu de casă perfectă: bine proporţionată şi orientată, materiale naturale, acoperiş ţiglă ceramică Tondach. Cum puteţi realiza o astfel de casă puteţi afla din „CASA SĂNĂTOASĂ”, suplimentul lunii octombrie al revistelor CASA MEA, PLANUL CASEI MELE, DOMUS şi CĂMINUL

Cele mai citite

Elicopterul președintelui iranian Raisi nu a fost încă găsit! Mesajul transmis de ayatollahul Khamenei

Televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, în timp ce echipele de salvatori efectuează căutări în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul prăbușit...

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă