22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialNorvegia: Extremistul Breivik s-a dopat înainte să comită atacurile teroriste

Norvegia: Extremistul Breivik s-a dopat înainte să comită atacurile teroriste

Extremistul Anders Behring Breivik, judecat pentry omorârea a 77 persoane, s-a dopat cu un amestec de efedrină, cafeină şi aspirină (ECA), înainte de a comite atacurile teroriste de pe insula Utoya şi din Oslo, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Înainte de a comite atentatul cu bombă în Oslo şi de a deschide focul, ulterior, asupra a sute de tineri pe Insula Utoya, Breivik a ingerat un amestec de tip ECA, interzis în Norvegia şi în alte ţări, dar utilizat adesea de către culturişti, în special pentru a pierde în greutate.

“Era uşor sau moderat sub influenţa” anestecului, a declarat în şedinţa de la tribunalul din Oslo profesorul Joerg Moerland, de la Institutul norvegian pentru Sănătate Publică.

Breivik a declarat că a luat o doză de ECA cu “50% mai mare” decât doza normală autorizată în Uniunea Europeană, potrivit spuselor sale, cu doar câteva ore înainte de a comite atacurile.

Cu ajutorul acestui “stack” (amestec de substanţe a căror combinaţie le multiplică efectele), a explicat extremistul de dreapta, “creierul absoarbe mai mult oxigen, iar acest lucru conduce la o ameliorare a performanţelor fizice şi mentale”.

Potrivit profesorului Moerland, amestecul oferă o încredere sporită în sine şi creşte tendinţa de asumare de riscuri.

Însă efectul acestor substanţe a fost limitat, deoarece, în ceea ce priveşte cafeina, specialistul legist a comparat doza ingerată cu echivalentul “a patru până la şase ceşti mari de cafea de tărie medie”.

În lunile care au prcedat atacurile, extremistul, în vârstă de 33 de ani, a luat şi steroizi anabolizanţi cu scopul de a-şi creşte masa musculară.

“În opinia mea, nu a existat un efect suplimentar al steroizilor, dar nu pot să exclud că acest lucru ar fi putut contribui la (un anumit nivel de) agresivitate şi agitare”, a precizat Moerland.

Cele mai citite

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...

Folosirea energiei solare la Galați

Instalarea panourilor fotovoltaice în zona Galați este o soluție excelentă pentru a reduce costurile cu energia electrică și a sprijini sustenabilitatea mediului. Avantajele includ...
Ultima oră
Pe aceeași temă