25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialNoaptea alba a ambasadelor culturale

Noaptea alba a ambasadelor culturale

» Majoritatea institutelor au ales proiectiile de filme, prezentand de la documentare despre Moldova la filme de groaza, si s-au gandit ca si cultura trece prin stomac.

In curtea Institului Cultural Roman, vornicul de 82 de ani al satului Vinerea din judetul Alba zice o strigatura anticonsumerista. Publicul da din cap aprobator: e mai bun vinul decat Coca-Cola. Simtind ca poate nu a fost destul de convingator, vornicul le face semn muzicantilor. Doua viori, un contrabas si un acordeon au umplut scena cu perechi de sateni care danseaza. Evenimentul seamana cu cele de la Muzeul Taranului Roman. Perechile se unesc in hore, iar bucurestenii mai curajosi sar si ei la joc. Un batran in costum, cu lacrimi in ochi, recita ragusit o poezie de razboi, tinand o mana la spate, iar in cealalta, tremurat, microfonul. Spre sfarsitul fiecarei strofe strange mai tare microfonul, il apropie de gura si vocea rasuna in toata gradina si dincolo, in incaperile institutului. Publicul e mut.

"Ospatul incepe la 10, asa ca iesiti la dans!"
Lumea se inghesuie in jurul ceaunului imens cu costita afumata si tochitura de cartofi. Mancarea a reusit sa eclipseze pana si laudata horinca, ce s-a terminat, ca si vinul, in cateva minute. Satenii din Vinerea au plecat si ei, lasand in loc documentare vechi despre Bucovina.
Tot despre moldoveni s-a discutat si la Galeria UNA, aleasa de Institutul Goethe pentru eveniment.  Insa nu despre traditii, ca in gradina ICR-ului, ci despre cotidianul absurd din Republica Moldova, reflectat cu umor si gravitate in scurtmetrajele tinerei generatii.
Vizavi de ICR, la italieni, sala intunecata in care se tine spectacolul de pantomima "Rencontres" e plina. Oamenii stau pe scaune, pe scari, sub scari si chiar in garderoba. Nou-venitii isi lungesc gaturile sa vada ce se intampla pe scena, intrigati de coloana sonora de opera/heavy metal, pe fundalul careia actorii isi mimeaza ironic dragostea. Programul italienilor continua cu proiectia filmului de Oscar "Mediterraneo" si cu o masa cu paste, pizza si parmezan.
Tema serii la Centrul Ceh a fost filmul de groaza: a fost proiectat "Choking Hazard", o comedie horror ceha, urmata de scurmetraje romanesti de groaza.

"Vrem mici si bere!"
Intrarea in curtea Institutului Francez nu e inecata in fum de mici, dar petrecerea are tot o tenta gastronomica. Mancarea nu mai e gratis, dar e plin de lume si se discuta aprins intr-o franco-romana cu accente comice. Pur romanesc e insa protestul timid de pe o hartie atarnata cu un cleste de rufe de o sfoara intinsa in curte: "Vrem mici si bere!". Inauntru rasuna muzica: de cum ai urcat scarile, o domnisoara te anunta intr-o romana raraita ca poti alege melodiile din playlist dintr-o colectie de piese frantuzesti. Atmosfera a devenit mai animata dupa miezul noptii:  a urmat trupa Le Cercle de dans de strada, iar apoi s-a dansat in holul institutului la balul-discoteca ce a concurat concertele de la British Council, cateva strazi mai incolo. In paralel, la Sala Elvira Popescu au fost proiectate patru filme frantuzesti recente si au avut loc un concert si o lectura pe muzica.

In numele dialogului intercultural, britanicii i-au chemat pe electro-rromii de la Shukar Collective si pe DJ-ul englez Tom Wilson. Dialog intercultural a fost si in public: mai multi baieti cu tricouri de fotbalist, sapca si lant la gat, se unduiau ca intr-un club de manele, alaturi de tineretul trendy-urban bucurestean, ceva mai rezervat, si de englezii care dansau o combinatie intre popular romanesc si freestyle drum’n’bass. Cei de la Shukar Collective au plecat dupa numai o ora, luand cu ei o buna parte din public. Tot la British Council au avut loc evenimentul pentru copii "Un britanic iti spune o poveste", spectacolele de teatru "Apolodor" si "Quixote" cu Ada Milea, proiectii de scurtmetraje de animatie britanice si un concurs de trivia dupa modelul celor din puburile englezesti.

Lumea a plecat, pe jos sau pe bicicleta, spre alte institute culturale. Majoritatea isi au sediile in case vechi si impunatoare din centru, asa ca pana spre ora 4 a fost o forfota neobisnuita pe stradute. Singurul incident neplacut a avut loc la Institutul Cervantes, unde o vecina a aruncat o sticla de formol in culrtea institutului, iar 4 tineri au ajuns la spital cu iritatii la nivelul ochilor.
Muzeele, galeriile de arta si institutele culturale creeaza ceea ce cluburile de noapte nu au reusit: firescul de a iesi noaptea in oras, fara ca asta sa insemne neaparat fite, muzica data tare si o multime de bani cheltuiti.

Cele mai citite

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Elevul care a decedat în 2006, Carlos Acutis, va fi canonizat

Papa Francisc a recunoscut miercuri a doua minune atribuită lui Carlo Acutis, un adolescent italian devotat răspândirii credinței catolice. Decizia suveranului pontif deschide astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă