22.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialNezavisimaia Gazeta: Rusia pregăteşte predarea onorabilă a Transnistriei

Nezavisimaia Gazeta: Rusia pregăteşte predarea onorabilă a Transnistriei

Uniunea Europeană a sugerat Rusiei să renunţe în viitorul apropiat la susţinerea acordată Transnistriei şi s-ar pregăti să garanteze aderarea la blocul european a unei Moldove reunificate, acest aspect fiind negociat atât cu Chişinăul, cât şi cu Tiraspolul, scrie joi Nezavisimaia Gazeta, citat de Newsin.

Cotidianul rus citează în acest sens o sursă neidentificată din cadrul Ministerului de Externe de la Chişinău şi notează că subiectul va fi discutat, foarte probabil, la o întâlnire între preşedintele rus, Dmitri Medvedev, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care va avea loc în 17 şi 18 octombrie.

Transnistriei i se promit tot felul de beneficii economice, dar încă nu se ştie cu ce este ademenită Moscova, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Cotidianul rus îl citează pe reprezentantul permananent al UE în R. Moldova, Kalman Mizsei, care a declarat miercuri la o reuniune a Consiliului permanent al OSCE că Rusia ar trebui să-şi încheie operaţiunea de menţinere a păcii din Transnistria, iar actuala formulă de negociere a conflictului, 5 plus 2, ar trebui modificată – UE şi SUA, care în prezent au statut de observatori, ar trebui să devină mediatori. UE, notează Nezavisimaia, s-a declarat în ultimul timp un jucător activ în reconcilierea dintre Chişinău şi Tiraspol şi este mult mai ofensivă decât Rusia.

“Uniunea Europeană discută cum să rezolve conflictele îngheţate din Europa. Germania a devenit membră a Consiliului de Securitate al ONU şi va fi acolo pentru a rezolva conflicte regionale. Ca parte a acestei iniţiative, Merkel i-a făcut lui Medvedev oferta de a rezolva împreună conflictul transnistrean”, remarcă expertul german Alexander Rahr, director al Centrului Berthold, un think-tank în domeniul relaţiilor externe. “Am vorbit cu deputaţi din Bundestag, ei cred că rezolvarea conflictului transnistrean este mai uşoară decât Nagorno-Karabah sau conflictul din Georgia. Transnistria este mai aproape de Europa. Iar Moldova chiar are o şansă de a se alătura UE împreună cu Transnistria, căreia i s-ar putea acorda statutul acceptabil al unui teritoriu autoguvernat, al unei autonomii. Germania crede că dacă Serbia şi Croaţia pot fi acceptate în UE, de ce nu şi Moldova? Şi aici părerea este că soarta Moldovei împreună cu Transnistria nu ar trebui discutată cu Rusia şi România, ci cu UE şi Rusia, mai ales că e o problemă care ţine de securitatea europeană”, a declarat Alexander Rahr, precizând că negocierile s-ar putea referi la armamentul convenţional, iar iniţiativele lui Medvedev în privinţa securităţii europene ar putea fi luate în considerare.

Nezavisimaia Gazeta îl citează şi pe Victor Ciobotaru, de la Institutul European din Chişinău, în opinia căruia “UE şi SUA pot deveni mediatori ai conflictului transnistrian numai cu consimţământul Rusiei”, iar misiunea militară s-ar putea transforma într-una civilă.

În Transnistria ar putea fi desfăşurată o forţă de reacţie rapidă a UE, trupele Rusiei ar putea fi înlocuite cu o misiune a poliţiei, de tipul celor din Bosnia sau Kosovo, a explicat directorul Institutului de Analiză Politică şi Studii Internaţionale din Kiev, Serghei Tolstov. Potrivit experţilor ucraineni, Kievul va reacţiona prudent, pentru că nu vrea să-şi rişte nici relaţiile cu Rusia, nici cu UE. Va sprijini orice acord care presupune excluderea folosirii forţei, dar va insista ca populaţiei din Transnistria să i se dea garanţii, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

Măsură drastică la întâlnirea OSCE de la București: MAE nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus

România nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus la adunarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la București, transmite...

“Ucigașul tăcut” din România. O persoană moare la fiecare 30 de minute

Fenomenul grav în România este reprezentat de mortalitatea cauzată de infarctul miocardic. O persoană moare la fiecare 30 de minute. Această problemă de sănătate...
Ultima oră
Pe aceeași temă