12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialNegocierile de la Nokia ar putea trece pe la Parchet

Negocierile de la Nokia ar putea trece pe la Parchet

– Conflictul dintre patronatul companiei Nokia si sindicatul Metal Electro TM IT ar putea ajunge la Inalta Curte de Casatie
si Justitie.

– Presedintele Cartel Alfa crede ca John Guerry, directorul fanricii Nokia nu respecta legile Romaniei.

Presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Grigore Pop se pregateste sa faca demersurile necesare pe langa procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi, pentru a ataca la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in interesul legii, o hotarare a Tribunalului Cluj. Aceasta declara nereprezentativ unul dintre sindicatele din cadrul Nokia. "Imediat dupa ce vom primi motivarea instantei la sentinta recursului initiat de Nokia, care contesta o sentinta judecatoreasca ce atesta reprezentativitatea Sindicatului Judetean Metal Electro TM IT (SJMETMIT), vom demara procedurile pentru a duce acest conflict al Inalta Curte" a declarat Pop. El a spus ca, desi liderii sindicali au avut cinci intalniri cu repre-zentanti Nokia, nu au reusit sa ii determine pe acestia sa accepte negocierea contractului colectiv de munca. Grigore Pop considera acest contract drept "o rusine, cel mai slab din tara aceasta, foarte vag, care nu specifica nici obligatiile angajatorului nici drepturile angajatilor".

 

Presedintele SJMETMIT si vicepresedinte al Cartel Alfa, Valentin Ilcas, a declarat ca "nu am reusit decat strangerea a 243 de cereri de inscriere in sindicat, pentru ca reprezentantilor nosti nu le este permis accesul la angajati, singura adunare pe care am facut-o la fabrica a durat zece minute, pentru ca cei de la Nokia le-au spus oamenilor strinsi sa ne asculte ca in patru minute pleaca toate masinie care asigura transportul spre casa al acestora" . In schimb, reprezentantii patronatului Nokia afirma ca sindicalistii nu au dreptate. "Potrivit deciziei luate de Tribunalul Cluj, declaratiile si amenintarile reprezentantilor Cartelului Alfa nu au nici o baza legala"- a anuntat intr-un comunicat de presa, Monica Alb, communication manager al Nokia Romania. Reprezentantii Nokia au inceput, in schimb, negocierile cu sindicatul afiliat la CNSLR-"Fratia".

 

Principalele revendicari ale acestuia sunt cresterea salariilor cu 50 la suta si acordarea unui spor de fidelitate de 10 la suta, dupa primul an lucrat la Nokia. Reprezentantii sindicatului ar dori ca acest spor sa creasca cu unu la suta dupa fiecare an muncit pentru producatorul finlandez de telefoane mobile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă