28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialNATO se opune înarmării rebelilor din Libia

NATO se opune înarmării rebelilor din Libia

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a opus, joi, ideii înarmării rebelilor libieni, afirmând că Alianţa Nord-Atlantică intervine militar “pentru a proteja poporul libian” şi nu pentru a-l înarma, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Suntem acolo pentru a proteja poporul libian, nu pentru a înarma poporul libian”, a declarat secretarul general al NATO, într-o conferinţă de presă comună, la Stockholm, cu premierul suedez, Fredrik Reinfeldt.

“Am luat notă de discuţiile în curs, între diferite ţări” cu privire la oportunitatea înarmării forţelor care se opun colonelului Muammar Gaddafi, a adăugat Rasmussen, subliniind că NATO va “respecta ideea embargoului asupra armelor, adică oprirea transporturilor de arme care intră” în ţară.

“NATO va aplica integral această parte a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU“, a subliniat el, precizând că Rezoluţia 1.973 prevede “protejarea populaţiei civile contra unei situaţii care ar putea degenera într-o catastrofă umanitară”.

Parisul, Washingtonul şi Londra au sugerat, începând de marţi, că nu exclud o înarmare a rebelilor libieni, o propunere respinsă de mai multe ţări membre ale coaliţiei internaţionale care acţionează în Libia, cum ar fi Norvegia, Danemarca sau Belgia.

Ministrul francez al Apărării, Gerard Longuet, a declarat joi că livrarea de arme rebeliunii libiene nu se află “pe ordinea de zi”, pentru că nu este “compatibilă” cu Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU.

Cele mai citite

Clienții Hidroelectrica primesc o veste proastă. lata online prin aplicația iHidro se amână

Hidroelectrica reia licitație pentru implementarea unui sistem de plăți online în aplicația sa, iHidro. Prima licitație a fost anulată dearece oferte primite au fost...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă