14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialNATO constată o scădere a atacurilor împotriva trupelor sale din Afganistan

NATO constată o scădere a atacurilor împotriva trupelor sale din Afganistan

Forţa NATO din Afganistan (ISAF) a anunţat marţi că numărul atacurilor împotriva trupelor sale a scăzut cu cinci la sută în primele luni ale anului, chiar dacă se înregistrează încă în jur de o sută pe zi, cifre ferm contestate de către inamicii talibani, relatează AFP, potrivit Mediafax.

ISAF s-a felicitat pentru această scădere, datorată, potrivit ei, succeselor sale pe teren, spre deosebire de talibani care o consideră drept consecinţa retragerii progresive a majorităţii soldaţilor occidentali, care trebuie să se încheie la sfârşitul lui 2014.

În august, atacurile s-au diminuat cu 9% în raport cu aceeaşi lună a anului 2011, anunţă ISAF. Totuşi, aceste statistici nu reprezintă fidel nivelul de violenţă în ţară: potrivit ONU, august a fost o lună foarte sângeroasă, a doua ca pondere în rândul civililor din 2007, cu 374 dintre ei răniţi şi 581 ucişi.

Scăderea cu 5% se explică, potrivit ISAF, prin faptul că trupele sale sunt treptat înlocuite în ţară de către poliţia şi armata afgană, care suferă în consecinţă mai multe atacuri din partea rebeliunii.

Cifrele furnizate de NATO nu iau în calcul “atacurile din interior” ale poliţiştilor sau ale soldaţilor afgani împotriva colegilor de arme din ISAF, care au ucis 51 de soldaţi străini în 2012, sau 15% din pierderile totale.

Potrivit NATO, de cinci ori mai mulţi membri ai forţelor de securitate afgane au murit în perioada cuprinsă între încpeputul lui aprilie şi sfârşitul lui iulie decât militari ISAF.

În opinia purtătorului de cuvânt al ISAF, generalul de brigadă Gunter Katz, reducerea numărului atacurilor împotriva ISAF este şi consecinţa victoriilor obţinute de coaliţie pe teren.

“Am fost capabili să inversăm elanul lor, să-i respingem în afara zonelor urbane şi să luptăm contra lor în zonele izolate”, afirmă el.

O versiune “categoric” negată de către Zabiullah Mudjahid, un purtător de cuvânt al talibanilor. Conform lui, “inamicul a ales să se retragă din numeroase zone din ţară, abandonând baze majore” şi “să limiteze acţiunile sale în afara bazelor sale”, fapt ce “în mod firesc a determinat scăderea numărului atacurilor”.

După cum comentează numeroşi observatori, forţele occidentale, dintre care o mare parte a celor 112.000 de persoane vor părăsi în principiu Afganistanul de acum până la sfârşitul lui 2014, au ales în ultimul timp să reducă numărul operaţiunilor în scopul de a limita cât mai mult posibil pierderile lor umane.

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta continuă în Luxemburg pledoaria pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a pledat, marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în...

Daniel Niculae se desparte de Rapid. “Contractul lui nu va mai fi prelungit”

Contractul lui Daniel Niculae la Rapid nu va fi prelungit, anunță Victor Angelescu, acționar minoritar al clubului din Giulești. "Daniel Niculae este preşedintele clubului până...

Accident la Pietriș în care au fost implicați șase copii

Marți seara, un grav accident rutier a avut loc în localitatea Petriș, din județul Bistrița-Năsăud, în care au fost implicate opt persoane, conform primelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă