15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMureş: Cerere privind ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului avocaţial al Monicăi...

Mureş: Cerere privind ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului avocaţial al Monicăi Apostu

Avocatul Gheorghe Mateuţ, care îi apără pe fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu şi pe soţia sa, Monica, în procesul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, a cerut, luni, Curţii de Apel Târgu Mureş să dispună ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului de avocatură al femeii.

 

Luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş a avut loc un nou termen în procesul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu este judecat pentru fapte de corupţie, în faţa instanţei fiind prezenţi fostul edil, soţia sa şi omul de afaceri Călin Stoia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocatul Gheorghe Mateuţ, care îi apără pe Sorin Apostu şi pe soţia acestuia, Monica Undina Apostu, a formulat în faţa instanţei o plângere împotriva măsurilor asigurătorii luate de procurorii DNA în noiembrie 2011, mai exact punerea sechestrului pe conturile cabinetului de avocatură al inculpatei.

Mateuţ a susţinut că banii din aceste conturi provin din activităţi profesionale ale cabinetului avocaţial şi nu sunt banii personali ai Monicăi Apostu şi că s-a făcut “o confuzie de patrimoniu”.

El a susţinut că este vorba de bunuri exceptate de lege de la măsura sechestrului asigurător şi că, drept urmare a deciziei procurorilor, se împiedică exercitarea profesiei de avocat la cabinetul respectiv.

Avocatul a cerut instanţei ca, în consecinţă, să dispună anularea celor două ordonanţe ale procurorilor DNA prin care s-a instituit sechestrul, judecătorul Floare Găzdac anunţând că se va pronunţa la termenul următor cu privire la această cerere.

Totodată, avocaţii au solicitat, la termenul de luni, audierea ca martor a denunţătorului Aspazia Droniuc, reaudierea directorului RATUC Cluj-Napoca, Liviu Neag, dar şi lista completă a convorbirilor interceptate de DNA în acest dosar.

La termenul de luni au fost audiaţi nouă martori, între care angajaţi ai Primăriei, reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe care au supravegheat licitaţia în vederea delegării serviciului de salubritate din oraş. Singurul martor citat care a lipsit a fost preşedintele PSD Cluj, consilierul local Remus Lăpuşan, propus în apărare de avocaţii lui Apostu, el urmând să fie citat din nou.

La cererea avocaţilor, în locul lui Lăpuşan a fost audiat un alt martor, care era programat la termenul următor – directorul general al firmei Brantner Vereş S.A., Eugen Vereş.

El a spus că firma, fostă regie în subordinea municipalităţii Cluj-Napoca în 1990, a fost privatizată în 1992, sub numele Salprest SA, acţionarul majoritar fiind o firmă din Paris. Vereş a arătat că firma franceză a vândut pachetul majoritar de acţiuni unei firmei româneşti, de la care a fost cumpărat de familia Brantner din Austria, astfel că el a ajuns, în 2005, asociat cu Brantner, iar Salprest a devenit Brantner Vereş S.A.

Potrivit acestuia, firma gestiona cam 90 la sută din deşeurile menajere şi industriale din Cluj-Napoca şi nu plătea nicio redevenţă, până în momentul organizării licitaţiei în vederea delegării serviciului de salubritate din oraş, iar pentru restul de 10 la sută aveau încheiate contracte alte trei firme, mai mici.

El a apreciat că, “dacă se respecta planul zonal de gestionare a deşeurilor, nici nu trebuia organizată licitaţia”, adăugând că majoritatea cetăţenilor din oraş au crezut că licitaţia pentru salubritate – în urma căreia Brantner Vereş a rămas cu jumătate din aria de operare, restul fiind încredinţat firmei Rosal – “s-a făcut pe criterii politice”.

“Au existat conflicte între Brantner Vereş S.A. şi Rosal. Existau nemulţumiri ale angajaţilor noştri şi ale abonaţilor. Majoritatea au crezut că licitaţia s-a făcut pe criterii politice şi nu voiau să încheie contracte cu Rosal. Noi am continuat încă 90 de zile să prestăm aceste servicii. Ei erau deficitari ca dotare, mijloace de transport, personal”, a spus Vereş.

Vereş a spus că omul de afaceri Călin Stoia, inculpat în dosar, este acţionar la Brantner Vereş SA şi administrator, însă se întâlnea cu acesta o dată pe lună, “neavând pretenţia să se ocupe” de acest domeniu, întrucât “nu era de profesie gunoier”, ci medic. Vereş a susţinut că el, şi nu Stoia, ţinea legătura cu Primăria Cluj-Napoca, iar “legătura era până la directorul tehnic, cel mult viceprimarul însărcinat cu domeniul salubrizării#. Totodată, Vereş a spus că nu crede că Stoia şi Sorin Apostu ar fi fost vreodată prieteni.

În ceea ce o priveşte pe soţia fostului primar, martorul a spus că firma sa lucra de obicei cu avocatul Elena Popa, iar aceasta îi trimitea câteodată unele dintre subordonate, printre care şi pe Monica Apostu, dar că nu-şi aminteşte să fi semnat vreun contract cu cabinetul avocaţial al acesteia.

Un nou termen în acest dosar a fost fixat de Curtea de Apel Târgu Mureş pentru 5 noiembrie.

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

În decembrie 2011, DNA anunţa că i-a trimis în judecată pe soţii Apostu, pe omul de afaceri Călin Mihai Stoia şi pe denunţătorul Aspazia Droniuc, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Apostu Sorin, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Apostu Monica Undina.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie.

Sorin Apostu a părăsit, în 28 septembrie, Penitenciarul Târgu Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă