32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialMuammar Gaddafi şi opoziţia libiană îşi trimit emisari în Europa

Muammar Gaddafi şi opoziţia libiană îşi trimit emisari în Europa

Atât forţele liderului libian Muammar Gaddafi, cât şi opoziţia au trimis emisari în mai multe state europene, ca să le informeze în legătură cu situaţia din Libia, transmite AFP, citată de Mediafax.

Ministrul portughez al Afacerilor Externe, Luis Amado, a primit ieri un emisar al liderului libian Muammar Kadhafi, în urma consultărilor cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, au declarat surse din cadrul cabinetului său.

“Luis Amado a avut azi (miercuri) o întâlnire informală într-un hotel din Lisabona cu un emisar libian, la cererea acestuia, ca să fie informat despre situaţia din Libia”, a precizat biroul Ministerului Afacerilor Externe, într-o notă.

Portugalia, care este de la 1 ianuarie membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, a fost confirmată marţi la preşedinţia comisiei de sancţiuni împotriva Libiei, a amintit Guvernul portughez.

Această întrevedere cu emisarul regimului libian, ministrul adjunct al Afacerilor Externe Mohammed Taher Siyala, intervine cu o zi înainte de o reuniune la Bruxelles a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe pe tema Libiei şi o reuniune a NATO.

De la sosirea sa la putere în 2005, Guvernul portughez al premierului Jose Socrates a avut o politică de apropiere economică faţă de mai multe ţări din Maghreb, între care Libia.

Înainte să ajungă în Portugalia, Mohammed Taher Siyala a făcut escală la Malta ieri, ca să explice premierului insulei europene “poziţia Guvernului libian privind recentele evenimente” din ţara lui, a anunţat Guvernul maltez.

“În cursul reuniunii, premierul (Lawrence Gonzi) a reiterat poziţia Guvernului maltez şi a insistat asupra necesităţii de a pune capăt imediat tuturor violenţelor”, potrivit comunicatului maltez.

Alţi emisari ai Guvernului libian “s-ar afla în drum spre Bruxelles”, “cu intenţia de a avea întrevederi cu reprezentanţi UE şi NATO joi şi vineri”, a afirmat la Roma şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, în urma unei intervenţii în Camera Deputaţilor.

Emisarul libian Mohammed Taher Siyala urma să se întâlnească astăzi şi cu secretarul de stat grec pentru Afaceri Externe, Dimitris Dollis, a anunţat, aseară, un comunicat al Ministerului grec al Afacerilor Externe.

Atât vizita din Portugalia, cât şi cea din Grecia reprezintă rezultatul colaborării cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, scrie Mediafax.

Premierul grec Georges Papandreou, a cărui ţară întreţine de mult timp relaţii privilegiate cu Libia, a avut o conversaţie telefonică marţi seară cu Muammar Kadhafi, la iniţiativa acestuia din urmă. Papandreou l-a sfătuit pe liderul libian să contribuie la o rezolvare paşnică a crizei libiene, dar, potrivit agenţiei oficiale Jana, Kadhafi a avertizat în legătură cu “orice atingere adusă ţării sale”.

Pe de altă parte, în Franţa, Nicolas Sarkozy va primi doi emisari ai Consiliului naţional de tranziţie (CNT) libian, cu intenţia de a oferi un ajutor politic tinerei opoziţii din această ţară.

Preşedintele francez va discuta în această dimineaţă cu Mahmoud Jibril şi Ali Essaoui, însărcinaţi cu afaceri internaţionale în cadrul CNT, despre “situaţia generală din Libia, în special situaţia umanitară şi acţiunea Consiliului libian de tranziţie”, a anunţat, miercuri, preşedinţia de la Paris.

Această întrevedere, prima de acest fel a unui şef de stat sau de guvern din UE cu cei doi reprezentanţi ai opoziţiei libiene, se desfăşoară cu o zi înainte de un summit european extraordinar, organizat vineri, la Bruxelles, la cererea Franţei şi Marii Britanii, pe tema situaţiei din Libia.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 829: Kievul acuză Moscova că a lansat peste 100 de rachete și drone asupra infrastructurii esențiale

Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii esenţiale şi centralelor electrice din Ucraina noaptea trecută, a anunţat armata aerului ucraineană.''Inamicul...

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...

Italia rămâne fermă: se opune ca Ucraina să folosească arme italiene pentru a lovi Rusia

Ministrul de externe italian Antonio Tajani şi-a reafirmat sâmbătă opoziţia faţă de posibilitatea ca Ucraina să folosească arme italiene pentru a lovi Rusia şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă