20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMotivare: De ce e cercetată avocata Alinei Bica sub control judiciar

Motivare: De ce e cercetată avocata Alinei Bica sub control judiciar

Avocata Laura Voicu nu a urmărit să îngreuneze urmărirea penală a clientei sale, prin faptul că a trimis un avocat din Baroul Constiuţional să o substituie la DNA, barou nerecunoscut de organele judiciare, arată judecătorii în motivarea deciziei de cercetare a lui Voicu sub control judiciar, potrivit Mediafax

“Nu există nicio probă din care să rezulte că inculpata a acționat (…) pentru împiedicarea sau îngreunarea cercetărilor, nefiind deci realizată această cerință pentru a se putea reține săvârșirea unei infracțiuni de favorizare a făptuitorului. (…) Nu există absolut nimic în relația dintre inculpata Voicu și Deaconu Ioana (cleinta sa – n.red.) care să confirme că inculpata a urmărit sau a acceptat ca printr-un act ilicit să îngreuneze urmărirea penală în condițiile în care relația dintre cele două era una relativ nouă, inculpata Voicu nu avea o implicare deosebită în acest caz, care nu constituia o prioritate pentru ea și, de asemenea, conform inclusiv declarațiilor oferite de numita Deaconu audiată în calitate de martor, i-a oferit acesteia sfaturi în sensul colaborării cu organele de urmărire penală”, conform motivării Curţii de Apel Bucureşti.

Citește și: UPDATE. Avocata Alinei Bica, reținută pentru 24 de ore. Ce acuzații i se aduc

Astfel, judecătorul de drepturi și libertăți constată că nu există nicio probă că Laura Voicu a urmărit ca procurorii DNA să facă anumiţi paşi în anchetă, pentru care să se invoce ulterior nulitatea absolută și astfel să fie favorizată clienta sa, Ioana Deaconu.

“Există indicii care demonstrează posibilitatea ca inculpata să fi cunoscut că Niculae Learciu nu a dobândit în mod legal calitatea de avocat, nu rezultă din nicio împrejurare că aceasta a urmărit ca prin trimiterea acestuia la organele judiciare să invoce ulterior această situație în favoarea clientei sale. Dimpotrivă, inculpata a solicitat expres ca actele stagiarului său să fie verificate și s-a bazat pe faptul că în numeroase alte rânduri acesta s-a aflat la organele judiciare, fiind verificat, fără ca în vreo ocazie să se invoce vreo neregulă, fiind de așteptat ca și în cazul de față să se întâmple acest lucru”, potrivit documentului citat.

De asemenea, judecătorul mai constată că Voicu, deși, în principiu, a negat că ar fi ştiut că Learciu era membru în așa numitul Barou Constituțional, a susținut că acest lucru nu ar fi reprezentat o problemă pentru ea.

“Într-o astfel de situație există temerea că ar putea și în viitor să aibă o atitudine de sprijinire a unei astfel de modalități de exercitare a activității de avocat care, din perspectiva organelor judiciare penale, nu este una legală și poate produce consecințe profund negative în activitatea de urmărire penală și judecată”, conform motivării instanţei.

Citește și: Avocata Alinei Bica află, miercuri, dacă va fi arestată preventiv

Sâmbătă, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca avocata fostei şefe a DIICOT Alina Bica, Laura Voicu, să fie cercetată sub control judiciar, după ce anterior procurorii DNA o reţinuseră.

Decizia a fost contestată la instanţa supremă de procurorii anticorupţie, aceasta urmând să se judece miercuri.

Procurorii DNA au dispus, în 19 martie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a Laurei Voicu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi instigare la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă