20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMoscova prezintă raportul final privind accidentul de la Smolensk

Moscova prezintă raportul final privind accidentul de la Smolensk

Rusia a predat, miercuri, Poloniei raportul său final privind cauzele accidentului avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski, în aprilie, la Smolensk, a anunţat Comitetul interguvernamental de aviaţie (MAK) într-un comunicat citat de Mediafax.

“Predarea raportului a avut loc în această dimineaţă (miercuri) la Moscova “, precizează comunicatul. Comitetul trebuie să facă publice concluziile finale în cadrul unei conferinţe de presă prevăzute pentru ora 09.00 GMT (11.00 ora României).

Avionul Tupolev 154, care îi transporta pe preşedintele Lech Kaczynski, soţia acestuia Maria Kaczynska şi alţi oficiali polonezi de rang înalt s-a prăbuşit la 10 aprilie, în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, în vestul Rusiei. Toate persoanele aflate la bordul aeronavei au murit.

Preşedintele polonez urma să asiste la ceremoniile care marcau împliniarea a 70 de ani de la masacrul a aproximativ 20.000 de ofiţeri polonezi prizonieri ai Armatei Roşii, comis de poliţia secretă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Katin, în apropiere de Smolensk.

Varşovia a salutat mai întâi cooperarea cu Rusia în anchetă, dar ulterior în Polonia a apărut o polemică, prin denunţarea lacunelor anchetei ruse şi lentoarea cu care Moscova transmite documentele referitoare la investigaţie.

Premierul polonez, Donald Tusk, a considerat drept “inacceptabil” un proiect de raport privind cauzele accidentului, predat Poloniei la 20 octombrie.

Potrivit versiunii avansate până în prezent, avionul s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă în pofida avertizărilor controlorilor de trafic aerian.

Cele mai citite

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă