25.8 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialICCJ anunță pe 16 februarie sentinţa definitivă în dosarul de corupţie al...

ICCJ anunță pe 16 februarie sentinţa definitivă în dosarul de corupţie al fostului ministru Monica Iacob-Rizdi

UPDATE 20.51: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit să ia o decizie finală în dosarul Monicăi Iacob Ridzi în 16 februarie, după ce luni a ascultat pledoariile finale ale acuzării şi apărării şi ultimul cuvânt al inculpaţilor.

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a finalizat luni dezbaterile în dosarul în care Monica Iacob Ridzi este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului, când aceasta era ministru al Tineretului şi Sportului.

Avocaţii au arătat, în principal, că clienţii lor au respectat întocmai procedura legislativă în cadrul organizării evenimentelor de la 2 Mai şi că aceştia ar trebui achitaţi.

În replică, procurorul de şedinţă a cerut respingerea apelurilor făcute de cei condamnaţi în primă instanţă în acest dosar şi a susţinut apelul propriu făcut împotriva inculpatei Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din Ministerul Tineretului la data faptelor, care a primit o pedeapsă cu suspendare în primă instanţă. Procurorul DNA a cerut ca Popa să execute pedeapsa în regim de detenţie, în virtutea funcţiei deţinute, pluralităţii infracţiunilor de care este acuzată şi a gradului ridicat de periculozitate a unora dintre fapte.

La final, în ultimul cuvânt, Monica Iacob Ridzi le-a cerut judecătorilor să-i ofere posibilitatea de a-şi creşte cei doi copii, între care unul mai mic de un an şi jumătate, şi a susţinut că totul i se trage de la faptul că a fost "credulă".

"Am plătit politic şi personal pentru că am fost credulă în oameni. Problemele mele de sănătate s-au acutizat. Săptămâna trecută eram internată pentru investigaţii, iar recent m-am externat pentru a fi aici. Din cauza stresului din ultimii cinci ani de zile şi copiii mei s-au născut cu probleme. De cinci ani de zile am trăit momente de umilinţă profundă şi uneori am simţit, efetiv, că mor cu dreptatea în mână. Viaţa mea şi a copiilor mei este la acest moment în mâinile dumneavoastră", a declarat Ridzi.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să dea decizia definitivă în 16 februarie.

UPDATE 15.51: Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a spus la ICCJ, luni, că instituţia pe care a condus-o a vrut să îl aducă pe Ilie Năstase sau alte personalităţi să promoveze evenimentelor organizate de Ziua Tineretului în 2009, dar după refuzul acestora, a apărut ea în clipul TV, informează Mediafax

"Printre cei solicitaţi s-a numărat şi Ilie Năstase, care a refuzat. Atunci s-a luat decizia ca în respectivul clip de promovare să apar eu, iar asta nu are nicio legătură cu faptul că eu aş fi vrut să-mi fac publicitate", a adăugat fostul ministru.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a continuat, luni, discuţiile în dosarul de corupţie al fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, aflat în faza apelurilor, după ce prima instanţă i-a condamnat la pedepse cu executare sau suspendare pe toţi inculpaţii din dosar.

Monica Iacob Ridzi şi alţi inculpaţi au vrut să dea un supliment de declaraţie, în care să prezinte detalii care nu au fost cunoscute până acum.

Fosta ministră a mai spus că a delegat toate atribuţiile celorlalte persoane competente din Ministerul Tineretului şi Sportului, în baza regulamentului de organizare a evenimentului, dar şi a ordinelor de ministru.

"Am fost convinsă că singura modalitate de cheltuire a banilor publici în legătură cu organizarea evenimentelor de la 2 Mai a fost externalizarea lor. Nu am cunoscut firmele şi nici pe administratorii lor, acest lucru rezultă şi declaraţia acestora. Ei o cunoşteau pe Ioana Vârsta. Toate eventualele neregularităţi în legătură cu organizarea evenimentelor şi procedura de achiziţie aparţine exclusiv subordonaţilor din minister, inclusiv celorlalţi inculpaţi din minister", a arătat Ridzi.

Şi Paul Diaconu, fost director al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane din MTS, în perioada martie – septembrie 2009, a anunţat instanţa că vrea să facă un supliment de declaraţie în dosar, pentru a aduce mai multe lămuriri în apărarea sa privind acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurori.

După ce vor da declaraţii toţi inculpaţii din dosar care au dorit să facă precizări, instanţa va lua în discuţie şi pledoariile finale ale apărării şi acuzării, urmând să rămână în pronunţare în acest caz şi să anunţe data la care va da soluţia definitivă.

———–

Monica Iacob-Ridzi ar putea afla luni sentinţa definitivă în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009, de Ziua Naţională a Tineretului. 

Fosta ministră a Tineretului şi Sportului a fost condamnată, în acest dosar, la cinci ani de închisoare cu executare, însă decizia luată de instanţă nu a fost definitivă şi a fost atacată cu recurs. 

Procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată, în 2011 pe deputata PDL Monica Iacob-Ridzi, pentru organizarea Zilei Tineretului 2 mai 2009, la Costineşti.

Procesul în care Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane, între care foşti consilieri, directori de achiziţii şi de buget, asociaţi de firme, au fost judecaţi pentru fraudarea Ministerului Tineretului şi Sportului cu peste 2,7 milioane de lei, s-a încheiat cu o condamnare de cinci ani pentru deputata PDL.

Fostul ministru al Tineretului a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

 

Cele mai citite

Consiliul Concurenţei va lansa o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor

Consiliul Concurenţei va lansa în curând o variantă simplificată a aplicaţiei Monitorul Preţurilor, care va conţine doar produsele de bază ale căror preţuri au...

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...

Jaqueline Cristian, eliminată de la Roland Garros

Jaqueline Cristian a fost eliminată în runda inaugurală a turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după ce a pierdut în două seturi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă