12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMonarhiștii au ieșit în stradă la Cluj-Napoca și Timișoara

Monarhiștii au ieșit în stradă la Cluj-Napoca și Timișoara

Aproximativ 400 de persoane în Cluj-Napoca și câteva zeci în Timișoara au participat la marșuri prin care au cerut restaurarea monarhiei. Marșurile au fost organizate de Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, însă la ele au participat și reprezentanți ai Cluburilor Monarhiștilor din mai multe județe. În ciuda ploii reci de primăvară, la Cluj oamenii s-au strâns în Piața Unirii. Apoi, monarhiștii au pornit, pe jos, prin centrul orașului, cu steaguri și cu bannere, pe Bulevardul Eroilor, prin Piața Avram Iancu și pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Ei au scandat ”Regele și Patria”, ”Nu mai vrem 10 Mai fără Regele Mihai”, dar și ”Monarhia salvează România”.

e asemenea, ei au cerut formarea unei Adunări Constituante, care să ia în calcul transformarea României în monarhie. ”Considerăm că este democratic și legitim să reflectăm asupra viitorului țării. Monarhia constituțională este o opțiune la fel de legitimă ca orice formă a republicii. Noi credem că este cea mai potrivită formă de guvernământ pentru România”, a spus președintele filialei clujene a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, Mircea Miron. La rândul său, vicepreședintele acestei organizații, Valentin Lungu, a spus că ”marșul nostru este despre viitor, la noi sunt tineri care nu sunt nostalgici ai trecutului din perioada interbelică, ci sperăm că viitorul va aduce restaurarea monarhiei”. La marș au participat și reprezentanți ai Clubului Monarhiștilor Clujeni, precum Cornel Jurju ori Radu Copăcean, dar și ai Clubului Monarhiștilor Bistrițeni ori ai Clubului Monarhiștilor Maramureșeni, dar au venit și lideri ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei din Alba Iulia și din Sibiu. Printre participanții la marș 
s-au numărat fostul deputat PNL, Mircea Pușcă, fostul viceprimar PNȚCD al Clujului, Mircea Gavrilă, viceprimarul PDL din Alba Iulia, Dorin Șerdean, prim-vicepreședintele PDL Alba, Marius Ceteraș, dar și tineri intelectuali clujeni care nu au fost niciodată afiliați politic. La finalul marșului, un cor alcătuit din artiști de elită ai Clujului, condus de Dan Dumitrana de la Opera Națională Română, au intonat ”Binecuvântează, Doamne, România!”, ”Deșteaptă-te, române!” și vechiul imn național, ”Trăiască Regele!”.

Însuflețire și flori la Timișoara

Vremea rea nu i-a descurajat nici pe monarhiștii bănățeni. În Timișoara, oamenii s-au strâns în centrul vechi al orașului, locuri care au devenit sinonime cu libertatea, pentru că acolo s-au petrecut unele dintre cele mai emoționante acte de eroism în timpul Revoluției de la 1989. Consilierul local PNȚCD Flavius Boncea a cerut Parlamentului să se transforme în Adunare Constituantă și să treacă de îndată la elaborarea acelor demersuri care să ducă la transformarea României în monarhie constituțională. La marș au participat și reputați intelectuali bănățeni, precum Virginia Jivănescu, de la Asociația Sarmis. Monarhiștii bănățeni au spus că un rege sau o regină îi unesc pe români, dincolo de orice dispută dintre politicieni.  

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă