14 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMoartea este reversibilฤƒ, dar medicii nu respectฤƒ tehnicile de resuscitare

Moartea este reversibilฤƒ, dar medicii nu respectฤƒ tehnicile de resuscitare

CunoลŸtinลฃele medicale actuale permit resuscitarea oamenilor care au decedat de aproape douฤƒ ore, dar medicii fie nu folosesc corect tehnicile de resuscitare, fie nu se adapteazฤƒ noilor studii din domeniu.

Comitetul Naลฃional pentru Resuscitare (International Liaison Committee on Resuscitation – ILCOR) publicฤƒ, la fiecare cinci ani, recomandฤƒri esenลฃiale despre tehnicile de resuscitare. Doctorul Sam Parnia, medic la Terapie Intensivฤƒ ลŸi cercetฤƒtor la Universitatea de Medicinฤƒ Stony Brook din New York, susลฃine, într-un interviu pentru Der Spiegel, cฤƒ mulลฃi pacienลฃi aflaลฃi în moarte clinicฤƒ ar putea fi salvaลฃi dacฤƒ medicii ar folosi corect recomandฤƒrile ILCOR.

DeลŸi metodele ลŸi avantajele acestora sunt cunoscute în majoritatea centrelor medicale din lume, puลฃini medici le aplicฤƒ, pe de o parte pentru cฤƒ nu înลฃeleg procedurile ลŸi importanลฃa efectuฤƒrii corespunzฤƒtoare, dar ลŸi pentru cฤƒ nu s-au adaptat progreselor medicale ลŸi aplicฤƒ cercetฤƒri din anii ‘40, ‘50 sau ‘60, spune cercetฤƒtorul

“O parte din problemฤƒ o reprezintฤƒ faptul cฤƒ toลฃi trฤƒim în trecut – pacienลฃi, medici, asistente ลŸi legislaลฃie”, explicฤƒ medicul.

Potrivit acestuia, studii recente demonteazฤƒ foarte multe dintre teoriile vechi, cea mai importantฤƒ teorie fiind despre daunele care pot apฤƒrea la nivel cerebral, la 3-5 minute dupฤƒ ce inima se opreลŸte.

“Durata optimฤƒ în care se poate efectua resuscitarea este de 40 de minute, dar mulลฃi medici se opresc dupฤƒ 20 de minute deoarece considerฤƒ cฤƒ fie va fi afectat creierul ลŸi daunele sunt ireversibile, fie este inutil. Dacฤƒ tratamentul este aplicat corect, dureazฤƒ ore pânฤƒ se degradeazฤƒ creierul”, adaugฤƒ Sam Parnia.

Medicul susลฃine cฤƒ de la apariลฃia resuscitฤƒrii cardiopulmonare, în urmฤƒ cu 50 de ani, protejarea creierului de daune ireversibile a devenit un criteriu important. Astfel, cercetฤƒrile au demonstrat cฤƒ momentul periculos pentru creier nu este în primele minute dupฤƒ deces, ci atunci când se reporneลŸte inima ลŸi sângele începe din nou sฤƒ circule. În primele 72 de ore dupฤƒ resuscitar, creierul se poate inflama ลŸi deลŸi are nevoie de nutrienลฃi ลŸi oxigen, percepe aerul drept un compus toxic.

Sam Parnia afirmฤƒ cฤƒ resuscitarea a ajuns sฤƒ fie un domeniu medical specific, precum cardiologia dar încฤƒ nu este recunoscut ca un domeniu în sine. Medicul explicฤƒ care sunt etapele unei resucitฤƒri care sฤƒ nu afecteze capacitฤƒลฃile cerebrale ale pacientului.

“Se începe cu masaj cardiac, cât mai curând posibil, apoi se foloseลŸte defibrilatorul, pentru cฤƒ un om nu poate face corect masajul cardiac mai mult de câteva minute. Totodatฤƒ, pacientului i se face respiraลฃie printr-un balon medical, dar nu mai mult de opt respiraลฃii pe minut”, spune medicul.

Sam Parnia menลฃioneazฤƒ o altฤƒ tehnicฤƒ importantฤƒ pentru succesul unei resuscitฤƒri este rฤƒcirea corpului la 32-34 de grade. La aceastฤƒ temperaturฤƒ, cantitatea de oxigen necesarฤƒ corpului se reduce, sunt împiedicate degradarea celulelor ลŸi formarea peroxidului de hidrogen. Ulterior, medicii verificฤƒ permanent nivelul sângelui ลŸi pe cel al oxigenului. Dacฤƒ starea pacientului nu se îmbunฤƒtฤƒลฃeลŸte, acesta este conectat la aparate ลŸi se poate ajunge pânฤƒ la dializฤƒ.

“În viitor, am putea avea medicamente injectabile, care sฤƒ încetineascฤƒ procesul de degradare al celulelor din creier ลŸi din alte organe, dupฤƒ ce inima a încetat sฤƒ mai batฤƒ ลŸi circulaลฃia sângelui s-a oprit. În 20 de ani, este posibil sฤƒ putem readuce la viaลฃฤƒ oameni care au murit de 12, poate chiar 24 de ore”, adaugฤƒ doctorul Parnia pentru Der Spiegel.

Cu toate acestea, cercetฤƒtorul din New York atrage atenลฃia cฤƒ rata de supravieลฃuire dupฤƒ resuscitare (18% în SUA, 16% în Marea Britanie) nu va creลŸte pânฤƒ când spitalele nu vor cere medicilor sฤƒ aplice toate metodele necesare pentru a salva funcลฃiile creierului ลŸi viaลฃa pacienลฃilor. Medicul de la Terapie Intensivฤƒ susลฃine cฤƒ doctorii nu trebuie sฤƒ decidฤƒ singuri ce anume din recomandฤƒrile ILCOR ar trebui urmate, iar un cod de reglementare în practica medicalฤƒ ar fi util.

Cele mai citite

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ