Cunoลtinลฃele medicale actuale permit resuscitarea oamenilor care au decedat de aproape douฤ ore, dar medicii fie nu folosesc corect tehnicile de resuscitare, fie nu se adapteazฤ noilor studii din domeniu.
Comitetul Naลฃional pentru Resuscitare (International Liaison Committee on Resuscitation – ILCOR) publicฤ, la fiecare cinci ani, recomandฤri esenลฃiale despre tehnicile de resuscitare. Doctorul Sam Parnia, medic la Terapie Intensivฤ ลi cercetฤtor la Universitatea de Medicinฤ Stony Brook din New York, susลฃine, într-un interviu pentru Der Spiegel, cฤ mulลฃi pacienลฃi aflaลฃi în moarte clinicฤ ar putea fi salvaลฃi dacฤ medicii ar folosi corect recomandฤrile ILCOR.
Deลi metodele ลi avantajele acestora sunt cunoscute în majoritatea centrelor medicale din lume, puลฃini medici le aplicฤ, pe de o parte pentru cฤ nu înลฃeleg procedurile ลi importanลฃa efectuฤrii corespunzฤtoare, dar ลi pentru cฤ nu s-au adaptat progreselor medicale ลi aplicฤ cercetฤri din anii ‘40, ‘50 sau ‘60, spune cercetฤtorul
“O parte din problemฤ o reprezintฤ faptul cฤ toลฃi trฤim în trecut – pacienลฃi, medici, asistente ลi legislaลฃie”, explicฤ medicul.
Potrivit acestuia, studii recente demonteazฤ foarte multe dintre teoriile vechi, cea mai importantฤ teorie fiind despre daunele care pot apฤrea la nivel cerebral, la 3-5 minute dupฤ ce inima se opreลte.
“Durata optimฤ în care se poate efectua resuscitarea este de 40 de minute, dar mulลฃi medici se opresc dupฤ 20 de minute deoarece considerฤ cฤ fie va fi afectat creierul ลi daunele sunt ireversibile, fie este inutil. Dacฤ tratamentul este aplicat corect, dureazฤ ore pânฤ se degradeazฤ creierul”, adaugฤ Sam Parnia.
Medicul susลฃine cฤ de la apariลฃia resuscitฤrii cardiopulmonare, în urmฤ cu 50 de ani, protejarea creierului de daune ireversibile a devenit un criteriu important. Astfel, cercetฤrile au demonstrat cฤ momentul periculos pentru creier nu este în primele minute dupฤ deces, ci atunci când se reporneลte inima ลi sângele începe din nou sฤ circule. În primele 72 de ore dupฤ resuscitar, creierul se poate inflama ลi deลi are nevoie de nutrienลฃi ลi oxigen, percepe aerul drept un compus toxic.
Sam Parnia afirmฤ cฤ resuscitarea a ajuns sฤ fie un domeniu medical specific, precum cardiologia dar încฤ nu este recunoscut ca un domeniu în sine. Medicul explicฤ care sunt etapele unei resucitฤri care sฤ nu afecteze capacitฤลฃile cerebrale ale pacientului.
“Se începe cu masaj cardiac, cât mai curând posibil, apoi se foloseลte defibrilatorul, pentru cฤ un om nu poate face corect masajul cardiac mai mult de câteva minute. Totodatฤ, pacientului i se face respiraลฃie printr-un balon medical, dar nu mai mult de opt respiraลฃii pe minut”, spune medicul.
Sam Parnia menลฃioneazฤ o altฤ tehnicฤ importantฤ pentru succesul unei resuscitฤri este rฤcirea corpului la 32-34 de grade. La aceastฤ temperaturฤ, cantitatea de oxigen necesarฤ corpului se reduce, sunt împiedicate degradarea celulelor ลi formarea peroxidului de hidrogen. Ulterior, medicii verificฤ permanent nivelul sângelui ลi pe cel al oxigenului. Dacฤ starea pacientului nu se îmbunฤtฤลฃeลte, acesta este conectat la aparate ลi se poate ajunge pânฤ la dializฤ.
“În viitor, am putea avea medicamente injectabile, care sฤ încetineascฤ procesul de degradare al celulelor din creier ลi din alte organe, dupฤ ce inima a încetat sฤ mai batฤ ลi circulaลฃia sângelui s-a oprit. În 20 de ani, este posibil sฤ putem readuce la viaลฃฤ oameni care au murit de 12, poate chiar 24 de ore”, adaugฤ doctorul Parnia pentru Der Spiegel.
Cu toate acestea, cercetฤtorul din New York atrage atenลฃia cฤ rata de supravieลฃuire dupฤ resuscitare (18% în SUA, 16% în Marea Britanie) nu va creลte pânฤ când spitalele nu vor cere medicilor sฤ aplice toate metodele necesare pentru a salva funcลฃiile creierului ลi viaลฃa pacienลฃilor. Medicul de la Terapie Intensivฤ susลฃine cฤ doctorii nu trebuie sฤ decidฤ singuri ce anume din recomandฤrile ILCOR ar trebui urmate, iar un cod de reglementare în practica medicalฤ ar fi util.