29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMinistru ucrainean: Sancţiunile UE trebuie prelungite pentru că Rusia nu face ce...

Ministru ucrainean: Sancţiunile UE trebuie prelungite pentru că Rusia nu face ce a promis

Noul ministru ucrainean pentru relațiile cu Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică (NATO) consideră că sancțiunile UE asupra Rusiei ar trebui prelungite, luna aceasta, întrucât criza din Ucraina încă persistă, în ciuda presiunilor de implementare a acordului de pace de la Minsk, informează Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Ivana Klimpuş-Ţinţadze i-a informat pe ambasadorii statelor NATO cu privire la violențele din estul Ucrainei, precizând că doar în ultima săptămână au murit 14 soldați ucraineni, iar tirurile cu obuze ale rebelilor s-au intensificat.

Noul ministru pentru relațiile cu UE și NATO a motivat că sancțiunile trebuie prelungite „pentru că Rusia nu face ce a promis”, iar singurul limbaj „pe care Rusia îl înțelege” este cel al unei Europe unite, a mai spus ea pentru Reuters.

Citește și: Ucraina: Separatiștii proruși acuză armata ucraineană că ar fi lansat un atac în apropiere de Donețk

Totodată, Klimpuş-Ţinţadze a mai precizat că, în prezent, Ucraina discută dacă o misiune înarmată de poliţie a OSCE ar putea juca un rol în estul Ucrainei pentru a monitoriza alegerile dacă violenţele scad în intensitate, dar a subliniat că niciun oficial rus nu trebuie să facă parte dintr-o astfel de misiune. 

„Va trebui să fie aprobată de Rusia, dar nu cred că poate fi inclus vreun rus pentru că altfel misiunea nu ar mai fi neutră. Avem nevoie de oameni care să monitorizeze dacă militanţii au fost dezarmaţi şi dacă trupele ruse au plecat’”, a spus ea.

Europa şi SUA au legat o eventuală relaxare a sancţiunilor economice de implementarea acordului de pace semnat la Minsk în februarie 2015, care prevede încetarea completă a focului în zonele controlate de rebeli Doneţk şi Lugansk. Liderii UE trebuie să decidă la summitul din 28-29 iunie dacă vor extinde sancţiunile care vizează sectoarele financiar, de apărare şi al energiei ruse, din cauza sprijinului pentru separatişti în conflictul în care şi-au pierdut viaţa peste 9.000 de persoane din aprilie 2014. 

Citește și: UE salută eliberarea de către RUSIA a femeii pilot din Ucraina, Nadia Savcenko

Kremlinul neagă însă că i-ar sprijini direct pe rebeli şi luna trecută au eliberat-o pe Nadejda Savenko, un pilot militar ucrainean, în cadrul unui schimb de prizonieri salutat de statele occidentale. 

Unele state UE, printre care Grecia, Italia, Ungaria şi Bulgaria, cred că sancţiunile occidentale la adresa Rusiei, principalul furnizor de energie al Europei, sunt contraproductive pentru ambele părţi. 

Încercând să dezvolte un dialog, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va merge în Rusia în această lună, unde cel mai probabil va avea o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin. Este o vizită despre care Ivana Klimpuş-Ţinţadze spune că „nu-i face fericiţi pe ucraineni”. 

Cele mai citite

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...

George Tuță își anunță prioritățile ca primar în Sectorul 1: transporturi și parcuri

George Cristian Țuță, candidatul care a câștigat alegerile în Sectorul 1, își anunță deja prioritățile ca primar. "L-am vizitat pe directorul STB pentru lista de...
Ultima oră
Pe aceeași temă