13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMii de sârbii bosniaci demonstrează pro și contra guvernului

Mii de sârbii bosniaci demonstrează pro și contra guvernului

Mii de sârbi bosniaci au ieșit sâmbătă pe străzile capitalei regiunii sârbe bosniace autonome pentru demonstrații pro și contra guvernului, cele două tabere fiind despărțite de numeroși polițiști de teama unor violențe, relatează Reuters, reluată de Agerpres.

Autoritățile au interzis ambelor tabere să protesteze pe străzile Banja Kuka, pentru a evita confruntări în atmosfera politică tensionată care s-a acumulat înainte de alegerile locale din octombrie.

Opoziția protestează împotriva corupției și a stării precare a economiei, în timp ce tabăra rivală demonstrează pentru a-și arăta sprijinul față de guvern.

“Merg să-l susțin pe președinte. Este un sârb adevărat și numai el știe cum să păstreze Republica Sârbă”, a declarat Goran Keserovi, un locuitor din Banja Luka.

“M-am săturat să trăiesc ca un câine. Eu am fost în tranșee în timp ce ei se îmbogățeau”, a declarat Zivko Josic, un fost soldat șomer din cealaltă tabără. “Voi susține opoziția pentru a schimba lucrurile în mai bine”, a adăugat el.

Îngrijorat că diviziunile dintre sârbii din Bosnia ar putea provoca instabilitate în propria țară, premierul sârb Aleksandar Vucic le-a cerut liderilor politice sârbi bosniaci să-și depășească divergențele și să prevină ecaladarea protestelor.

La rândul său, patriarhul sârb ortodox Irineu a făcut apel la cele două tabere să anuleze demonstrațiile și să-și reglementeze disputa prin intermediul convorbirilor.

Tensiunile politice din Republica Sârbă au crescut de la alegerile din 2014, când partidul la putere al președintelui Milorad Dodik și-a pierdut locul în guvernul bosniac în fața Alianței pentru schimbare, un grup proeuropean reformist, și controlează doar guvernul Republicii Sârbe.

Dodik, care este pentru legături mai strânse cu Rusia și a amenințat că va retrage regiunea sa din Bosnia, a declarat că oficialii care susțin agenda de reforme menită să aducă mai aproape Bosnia de UE sunt trădători.

După războiul din 1992-1995 din Bosnia, țara este despărțită în două, între o Republică Sârbă dominată de sârbi și o Federație formată din musulmani bosniaci și croați catolici, cele două fiind legate printr-un guvern central slab.

Opoziția îl acuză pe Dodik de autocrație și corupție. El a fost investigat pentru deturnare de fonduri și abuz în serviciu, dar nu a fost niciodată pus sub acuzare, notează Reuters.

Contra-demonstrația Alianței social-democraților independenți, formațiunea lui Dodik, a fost organizată pentru a arăta sprijin față de politicile guvernului, după ce acesta nu a reușit să convingă opoziția să anuleze demonstrația.

Foto: Reuters

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă