12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMii de fermieri, sub amenintarea secetei

Mii de fermieri, sub amenintarea secetei

Ploile insuficiente si temperaturile scazute din ultimul timp i-au speriat pe fermierii vasluieni, care cred ca vor avea un an agricol catastrofal. De asemenea, tot mai multi oficiali spun ca seceta pune in pericol anul agricol 2008-2009, in conditiile in care ploile cazute au adus in sol doar 0,2-0,3 l/mp.

Mii de hectare de culturi de toamna sunt amenintate de seceta in judetul Vaslui, la mijlocul unei primaveri capricioase. Sunt in pericol peste 10.000 de hectare de floarea-soarelui si porumb, dar si suprafete mari din alte culturi. Cu fiecare zi care trece, seceta pune stapanire pe judetul Vaslui. Fermierii se plang de faptul ca solul este tare ca piatra si ca nu pot face lucrarile de insamantare. Pentru monitorizarea precipitatiilor, la nivelul judetului a fost pus in functiune un sistem format din 48 de statii pluviometrice, care apartin de Sistemul Judetean de Gospodarire a Apelor. "Cantitatile de precipitatii care au cazut sunt foarte mici, de 0,2- 0,3 litri pe metrul patrat", afirma conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Urmatoarele zece zile sunt vitale pentru culturile semanate. "Insuficienta apei in perioada urmatoare are influenta negativa nu numai asupra cresterii plantelor, ci si asupra desavarsirii procesului de formare a spicului.

 

Din aceasta cauza spicul format in asemenea conditii poarta un numar mult mai mic de spiculete si, prin urmare, va scadea si productia", a declarat directorul executiv adjunct al DADR Vaslui, Gigel Crudu. Desi programul de insamantari este pentru 179.676 hectare, fermierii vasluieni au reusit sa termine abia 50.856 hectare, reprezentand 28% din suprafata totala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă