21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialMesaje artistice cu animale moarte

Mesaje artistice cu animale moarte

» O expozitie de arta video care infatiseaza sase animale omorate cu lovituri de ciocan in cap a starnit la San Francisco protestele activistilor pentru drepturile animalelor.

» Un artist din Costa Rica a realizat o lucrare care consta din a lasa sa moara un caine legat de peretii unei galerii, starnind indignarea bloggerilor.

Pe 20 martie, relateaza publicatia San Francisco Chronicle, Institutul de Arta din San Francisco (IASF) a inaugurat o expozitie a artistului parizian de origine algeriana Adel Abdessemed. Peste cateva zile, institutul a anuntat ca a inchis temporar expozitia, urmand sa organizeze o discutie publica pe marginea controverselor iscate de aceasta. Inainte ca intalnirea sa aiba loc, IASF a anulat definitiv si expozitia, si dezbaterea. Motivul invocat a fost numarul mare de amenintari violente primite din partea activistilor pentru drepturile animalelor si a altora.
si la galeria din New York a artistului Adel Abdessemed, galeria David Zwirner, au fost primite emailuri si mesaje telefonice amenintatoare, speriindu-i pe angajati. O alta artista reprezentata de galeria Zwirner, Diana Thater, a pus in circulatie pe internet una dintre declaratiile de indignare cele mai argumentate la adresa expozitiei organizate de IASF.

Activistii pentru drepturile animalelor au fost revoltati de sase filme video foarte scurte proiectate in loop-uri pe mai multe monitoare, fiecare dintre acestea infatisand cate un animal – un cal, un porc, un tap, un bou, un cerb si o oaie – fiind omorat de o lovitura rapida cu ciocanul in cap, aparent fara varsare de sange. Potrivit lui Adel Abdessemed, acesta a filmat el insusi imaginile in zone rurale din Mexic, documentand etape din procesul traditional de producere a mancarii. Dar textele care insotesc imaginile in cadrul expozitiei sunt mai degraba ambigue in privinta rolului jucat de artist in producerea filmelor. Privitorul se poate intreba daca artistul tine in mana mai degraba ciocanul decat camera video, daca acesta a facut filmele sau doar le-a  comandat si, in cele din urma, daca a comandat executia animalelor.

Protestele la adresa expozitiei sunt neobisnuite nu numai din cauza vehementei si violentei acestora, dar mai ales pentru faptul ca este unul din rarele cazuri in care artistii, inclusiv academicieni din cadrul IASF, se declara in favoarea cenzurii.
Scuzele facute publice de  reprezentantii IASF, care au adus expozitia lui Abdessemed la San Francisco, au prezentat-o ca pe o interventie critica la adresa ignorantei voite a publicului larg in privinta faptelor din spatele propriei culturi a mancarii si a conventiilor pe care aceasta se bazeaza.
Criticii lui Abdessemed i-au reprosat ca valorizeaza cruzimea gratuita fata de animale si ca incearca sa stearga limita fragila care a tinut moartea reala in afara granitelor artei, in ciuda abundentei de reprezentari ale varsarii de sange si ale mortii din toate traditiile artistice.

Insa nici carcasele de animale in formaldehida ale artistului Damien Hirst, un punct de referinta in arta contemporana recenta, nici lucrarile controversate ale artistului Andres Serrano nu au dus pana la inchiderea unei expozitii. In cazul loop-urilor video ale lui Abdessemed, ritmul inversunat al acestora a contribuit la reactia de respingere la adresa expozitiei la fel de mult ca literalitatea lor grafica. Sunetele loviturilor mortale – "Toc, toc, toc!" –  umpleau spatiul galeriei ca nenumarate metronomuri, fiecare provocand o tresarire "animala" din partea privitorilor. "Don’t Trust Me" ("Nu avea incredere in mine"), cum Abdessemed si-a intitulat expozitia, invoca ideea alarmanta, imposibil de uitat o data ce ai contemplat-o, care se afla si in centrul romanului "Elizabeth Costello" al scriitorului J.M. Coetzee: bucataria carnivora presupune un "holocaust" mondial perpetuu al animalelor. Dar, punand in scena prea relaxat executiile animale in contextul expozitiei, Abdessemed si curatorii expozitiei s-au lasat descoperiti in fata acuzatiilor de senzationalism. si chiar au reusit sa faca senzatie, inchidererea expozitiei crescandu-i notorietatea. "Don’t Trust Me" a fost prezenta si la Grenoble, in Franta, unde nu a starnit controverse publice.

Bloggerii prostesteaza la adresa artistului care a lasat sa moara un caine
Intr-o stire transmisa de Mediafax, aparitia unor imagini cu un caine foarte slab si bolnav, legat de un zid intr-o galerie de arta din Managua, capitala Nicaraguei, a starnit o reactie puternica printre bloggerii din toata lumea. Patrupedul sechestrat reprezenta opera de arta a unui artist din Costa Rica. Sute de bloggeri din lume au criticat fapta artistului, dezbatand probleme de etica, cenzura sau drepturile animalelor, o petitie a lor fiind redata in ziarele El Pais si Der Spiegel.
Un filmulet care infatisa catelul scheletic, bolnav si trist, legat de zidul Galeriei de Arte Codice, din Managua, a fost postat pe YouTube, iar fotografii cu animalul sechestrat au impanzit blogosfera.

Guillermo Vargas Habacuc si-a expus opera de arta in august 2007, deasupra patrupedului fiind scris cu biscuiti pentru catei "Esti ceea ce citesti".
El ar fi dat indicatii precise ca nimeni sa nu ii dea de mancare sau de baut. La o zi dupa ce si-a expus "lucrarea de arta", cainele numit Natividad a murit. Multe persoane au vizitat expozitia, insa nici una nu ar fi incercat sa ajute catelul.
Vargas a explicat ca scopul expozitiei sale este de a atrage atentia asupra ipocriziei oamenilor care trec pe langa caini vagabonzi in fiecare zi pe strada si nu fac nimic pentru a-i ajuta. Altii spun ca Vargas a realizat lucrarea in memoria unui imigrant numit Natividad Canda, care a fost sfasiat in 2005 de doi caini din rasa Rottweiler, sub privirile nepasatoare ale trecatorilor.

Peste un milion de persoane au semnat o petitie care circula pe internet pentru a-l impiedica pe Guillermo Vargas Habacuc sa participe la Bienala Artei Central – Americane din Honduras din 2008.
Un blogger a povestit cum i-a scris directorului galeriei, care a negat faptul ca acel catel a fost infometat intentionat.
Insa pe site-ul galeriei nu exista nici o declaratie oficiala, in ciuda scandalului public starnit.

Cele mai citite
00:01:06

Video Protest Sectorul 1: Clotilde Armand Acuză Fraudă Electorală

București, 15 iunie 2024 - În Piața Victoriei din București, susținătorii primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, au organizat un protest cerând renumărarea voturilor. Aceștia...

VIDEO. Messi, pe val înainte de Copa America. Argentinianul a reușit dubla într-un amica cu Guatemala

"Magicianul" Leo Messi, de neoprit înainte de Copa America. Starul din MLS a înscris două goluri pentru Argentina în ultimul meci de pregătire pentru...

Măsură drastică la întâlnirea OSCE de la București: MAE nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus

România nu va permite participarea delegațiilor din Rusia și Belarus la adunarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la București, transmite...
Ultima oră
Pe aceeași temă