20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMerkel: Iniţiativa franco-germană apără "pacea europeană"

Merkel: Iniţiativa franco-germană apără “pacea europeană”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri, la Berlin, înainte de vizita la Moscova, că inițiativa franco-germană pentru rezolvarea crizei ucrainene urmărește să apere "pacea europeană", relatează France Presse, citată de Agerpres.

"Este vorba de o angajare în favoarea intereselor noastre, a intereselor franco-germane, precum și a intereselor Europei (…) este vorba de pacea europeană", a declarat Angela Merkel, în cadrul unei conferințe de presă ținute la întoarcerea sa la Berlin, după vizita efectuată, joi, la Kiev, împreună cu președintele Franței, Francois Hollande.

Citeşte şi: UPDATE: Merkel și Hollande se întâlnesc, vineri, cu Vladimir Putin

Merkel a ținut să "afirme clar" că nu intenționează să "abordeze niciun fel de chestiune teritorială", în timp ce o publicație germană a afirmat joi că planul franco-german ar conține concesii teritoriale față de separatiștii proruși, în schimbul unei încetări imediate a focului, informații deja dezmințite de executivul de la Berlin. "Este responsabilitatea fiecărei țări de a efectua astfel de negocieri", a adăugat cancelarul german.

"Prin aceste vizite la Kiev și astăzi (vineri) la Moscova, ne angajăm să punem capăt vărsării de sânge și să resuscităm acordul de la Minsk', a mai afirmat Merkel.'Nu știm dacă vom reuși să realizăm o încetare a focului, dacă vom ajunge la aceasta astăzi sau dacă va fi necesară continuarea discuțiilor, dar vom face tot posibilul pentru a găsi o soluție la acest conflict", a transmis Angela Merkel.

Citeşte şi: Kerry, Merkel și Hollande – misiune la Kiev

În același timp, la Paris, Francois Hollande a declarat că merge la Moscova pentru a "ajunge la un acord" în vederea rezolvării crizei în Ucraina, după ce, joi, la Kiev, împreună cu Angela Merkel au discutat timp de mai multe ore cu președintele ucrainean Petro Poroșenko cu privire la dezamorsarea crizei din estul Ucrainei.

Inițiativa de pace franco-germană, susținută de către Washington și de Uniunea Europeană, pare o ultimă șansă de mediere a conflictului din estul Ucrainei, care a făcut peste 5.300 de morți în cele peste 10 luni de confruntări și care a provocat o criză internațională ce reamintește de tensiunile dintre Est și Vest din perioada "războiului rece".

Citeşte şi: SUA: Senatorul republican John McCain vrea legislație privind furnizarea de arme în Ucraina

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă