26 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialMedicii de familie au ajuns la un acord cu Ministerul Sanatatii

Medicii de familie au ajuns la un acord cu Ministerul Sanatatii

Pacientii nu vor plati consultatiile la medicul de familie si nici eliberarea retetelor compensate si gratuite, deoarece doctorii au ajuns la un acord cu Ministerul Sanatatii si vor semna Contractul cadru cu CAS pe 2009.

 

Activitatea va continua normal in cabinetele medicilor de familie, dupa ce acestia au semnat, marti, un protocol cu Ministerul Sanatatii, astfel, ca vor fi prescrise medicamente compensate si gratuite si, respectiv, vor fi eliberate bilete de trimitere catre specialisti si spitale, informeaza Mediafax.

Astfel, medicii de familie vor semna contractul cadru in forma actuala.

Totodata, valoarea punctului per capita a fost stabilita la 4,1 si a celui per serviciu la 1,5, valori care vor ramane neschimbate pana la sfarsitul anului, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

In legatura cu acordarea asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, ministrul a spus ca aceasta va fi reglementata printr-o lege separata de contractul cadru, care va fi elaborata saptamana viitoare.

Totodata, Ministerul Sanatatii are prevazute, pentru 2009, cinci milioane de euro, pentru plata medicilor din centrele de permananta.

Societatea Nationala a Medicilor de Familie (SNMF) si Patronatul National al Medicilor de Familie (PNMF) au continuat, marti, negocierile cu conducerea Ministerului Sanatatii, dupa ce la intalnirea de luni nu au ajuns la o concluzie.

Medicii de familie au refuzat, initial, semnarea Contractului cadru pe anul 2009 sustinand ca forma actuala a documentului nu tine cont de propunerile avansate de medici si cuprinde prevederi care le incalca drepturile.

Printre nemultumirile medicilor de familie se numarau faptul ca acestia vor fi obligati sa asigure si servicii de urgenta, ca este schimbat modul de prescriere a retetelor, precum si sanctiunile prevazute, unele considerate "aberante".

Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2009 intra in vigoare la 1 aprilie, data de la care spitalele vor fi obligate sa afiseze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar medicii de familie sa lucreze in centrele de permanenta dupa program.

Cele mai citite

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova a produs o evaziune fiscală de peste 500000 de euro din vânzarea de bere

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,6 milioane de lei....

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...

Atenție! Kaufland retrage un produs de la raft, deoarece există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogene

Retailerul Kaufland a luat decizia de a retrage de pe rafturi un sortiment de file de somn suspectat de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă