14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialMcCain vs 3

McCain vs 3

Nu unul, nu doi, ci trei inamici a avut John McCain la penultima sa infruntare cu democratul Barack Obama, care a avut loc marti la Nashville. Potrivit ultimelor sondaje, adversarul cel mai de temut al candidatului republican la presedintia Statelor Unite este criza economica, propagata ca o unda de soc in toata lumea. Seismul financiar l-a zdruncinat pe McCain in cateva zeci de state castigate de Bush in 2004, unde oamenii pun momentele dificile traversate in prezent de Statele Unite pe seama lipsei de chibzuinta si de viziune economica a republicanilor. Celalalt mare adversar este, surpriza, chiar mana sa dreapta, Sarah Palin, care-l eclipseaza in toate aparitiile televizate. Carismatica, telegenica si plina de energie, doamna Palin a inteles bine tehnicile unui limbaj accesibil si gestica de succes la televizor.

 

Asa cum se intampla peste tot in lume, telespectatorul ramane rece atunci cand un om politic evoca riguros programe monolitice de substanta. Sarah Palin a ales abordari concrete, inspirate din viata curenta, exemple colorate si memorabile, si a avut de castigat, pentru ca a atras o audienta-record de  70 de milioane de telespectatori pe parcursul ultimei infruntari cu Joe Biden, candidatul democratilor la functia de vicepresedinte al Statelor Unite. Al treilea adversar,  contracandidatul Barack Obama, pentru care criza financiara a jucat  rol de accelerator in sondajele de opinie. Cu o voce profunda, radiofonica, cu gesturi ample in genul lui Bobby Kennedy, cu multe referinte emotionante la evolutia lui personala,  Barack Obama era in largul lui marti la Nashville, pe platoul de televiziune.

 

Calm, asezat, el a servit replici cu precizie, punctand de cateva ori in fata celor care-l acuza de lipsa de experienta, cu remarce de genul "ma vad nevoit sa-l corectez pe senatorul McCain". Senatorul de Illinois si-a pastrat constant  zambetul, in ciuda atacurilor lansate de inamicul sau, straduindu-se sa dea dovada de spirit critic si incercand din rasputeri sa nu mai fie identificat cu fraze care l-au consacrat in randul detractorilor, de genul "Atacati Iranul!". Obama a parut preocupat sa demonteze si o alta serie de critici potrivit carora n-ar fi suficient de empatic la nivel personal si emotional cu alegatorii sai. El a vorbit despre lupta mamei sale cu firmele de asigurari de sanatate pe patul de moarte, despre supravietuirea familiei datorita ratiei alimentare si despre economiile bunicii pentru a-l trimite la scoala. Spre deosebire de contracandidatul sau, John McCain, a confundat o emisiune de televiziune cu o adevarata reuniune publica de tipul  faimoaselor "town halls".

 

Cu pasul grabit si gesturi abrupte, McCain s-a grabit sa sara de la un subiect la altul, a inlantuit aproape mecanic fraze scurte de genul celor care intr-o mare dezbatere publica ar fi putut fi punctate de aplauze. In pauzele dintre raspunsuri isi recapitula notitele ca un scolar constiincios, pagina cu pagina. Cand ii venea randul sa dea replica, gasea cu greu distanta pe care trebuia s-o pastreze fata de moderator si de public. Pentru cameramani a fost o adevarata provocare sa identifice unghiurile de filmare cele mai bune. La 75 de ani, candidatul republican a facut din nou dovada unei energii debordante, reluand leit-motivul care l-a consacrat in memoria americanilor: "stiu, inteleg, am solutii". Imbatabil in materie de atac politic, McCain  n-a reusit totusi sa lanseze in aceasta penultima dezbatere decat o sageata directa la adresa lui Obama.

 

Vorbind despre o lege propusa chiar de colegii sai din Partidul Republican, prin care se scurgeau miliarde de dolari catre intreprinderile petroliere, senatorul de Arizona a amintit faptul ca s-a detasat de tabara lui politica, in timp ce Barack Obama a votat pentru. Cu 25 de zile inainte de alegerile prezidentiale, toate marile institute de sondaj il dadeau castigator pe Barack Obama cu cel putin cinci procente inaintea candidatului republican. In fata unei astfel de tendinte, John McCain ar fi avut nevoie sa-l lase fara replica pe Barack Obama de mult mai multe ori. Jocurile nu sunt inca facute. Mai urmeaza un episod in runda a treia.

Cele mai citite

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia, în scop turistic, cu buletinul

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat...

VIDEO. Neil Lennon, primele declarații după ce a preluat banca tehnică a Rapidului

Neil Lennon, noul antrenor al Rapidului, a susținut astăzi prima conferință de presă de la instalarea pe banca tehnică a giuleștenilor. Nord-irlandezul a afirmat...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...
Ultima oră
Pe aceeași temă