18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialMazăre va trebui să precizeze, în 25 aprilie, dacă recunoaşte acuzaţiile din...

Mazăre va trebui să precizeze, în 25 aprilie, dacă recunoaşte acuzaţiile din dosarul retrocedărilor

Primarul Radu Mazăre şi ceilalţi 36 de inculpaţi din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri vor trebui să precizeze la următorul termen de judecată, în 25 aprilie, dacă recunosc faptele, urmând să beneficieze astfel de o reducere a pedepsei cu o treime, în cazul în care vor fi condamnaţi, potrivit Mediafax.

Magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti care judecă dosarul a citit actul de sesizare miercuri, timp de patru ore. În această perioadă, primarul municipiului Constanţa a aţipit de două ori.

La sfârşitul şedinţei, inculpaţilor li s-a pus în vedere ca, la următorul termen, să menţioneze dacă recunosc integral acuzaţiile anchetatorilor, aşa cum sunt descrise în actul de inculpare, caz în care pot beneficia de scăderea cu o treime a limitelor de pedeapsă, dispoziţie introdusă prin Legea micii reforme în justiţie.

La ieşirea din sala de judecată, Mazăre a declarat că a ascultat miercuri “povestea scrisă a procurorului Băsescu” şi că, la termenul următor, va aduce instanţei propriile explicaţii, care vor dura “cel puţin la fel de mult”.

“În tot acest timp, aş fi putut fi la Constanţa, unde m-aş fi ocupat cu construcţia de case pentru amărâţi”, a mai spus edilul, la ieşirea din sala de judecată.

Radu Mazăre şi alte 36 de persoane – între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici – sunt acuzate de atribuirea nelegală a unor terenuri, creând un prejudiciu de 114 milioane de euro.

Avocaţii au mai ridicat o dată excepţii în acest dosar, în luna martie, dar atât Curtea de Apel Bucureşti, cât şi instanţa supremă au respins cererile.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Alături de Radu Mazăre au fost deferiţi justiţiei Nicuşor Daniel Constantinescu – fost consilier municipal, Constantin Racu – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu – directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron – fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă – consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu – fost consilier juridic.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu – funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite – Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

“Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen”, preciza DNA.

Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Guvernul taie posturi la Ministerul Justiției. Ce salarii și ce sporuri au consilierii

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2024 o Hotărâre de Guvern prin care desființează patru posturi din organigrama Ministerului...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...
Ultima oră
Pe aceeași temă