18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialMarte a fost o planetă locuită acum 4 miliarde de ani

Marte a fost o planetă locuită acum 4 miliarde de ani

Un cercetător SETI crede că pe planeta roşie s-ar putea găsi fosile ale unor creaturi vechi de patru miliarde de ani, potrivit realitatea.net.

Cercetătorii au identificat roci despre care spune că ar putea conţine rămăşiţe fosilizate ale vieţii de pe Marte. Descoperirea a fost făcută în zona cunoscută sub numele de Nili Fossae.

Munca cercetătorilor a relevat că această „tranşee” de pe partea întunecată a planetei Marte este foarte asemănătoare cu o regiune din Australia unde au fost identificate primele dovezi ale vieţii pe Pământ, păstrate în formă minerală. Descoperirea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Earth and Planetary Science Letters.

Echipa condusă de Adrian Brown, cercetător la Search for Extraterrestrial Intelligence Institute (SETI) crede că procesele hidrotermale care au păstrat în rocă aceste prime semne ale vieţii pe Pământ s-ar fi putut produce şi pe Marte, în Nili Fossae.

Rocile din acea zonă au aproape patru miliarde de ani vechime, ceea ce înseamnă că au rezistat aproximativ trei sferturi din istoria planetei Marte.

Adrian Brown s-a folosit de un instrument numit Crism, de la bordul NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter, pentru a investiga rocile cu ajutorul radiaţiei infraroşii. Au folosit aceeaşi tehnică pentru o zonă din Australia numită Pilbara.

„Pilbara este foarte interesantă”, a declarat Brown pentru BBC News. „Face parte dintr-o parte a suprafeţei Pământului care există de 3,5 miliard de ani”.

În miliardele de ani care au trecut de atunci, oamenii de ştiinţă cred că microbii au format nişte structuri specifice în rocile din Pilbara, numite stromatolite, care pot fi studiate şi astăzi.

Studiul pe planeta Marte a arătat că rocile de le Nili Fossae sunt foarte similare cu cele de pe Pământ, mai ales prin prisma mineralelor pe care le conţin.

Cele mai citite

Alegerea cablurilor electrice pentru o casă

Ai început planul de execuție al casei sau pur și simplu vrei să extinzi un circuit pentru a instala o priză suplimentară? Pentru a...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...
Ultima oră
Pe aceeași temă