15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMarş pentru susţinerea lui Maduro, în Venezuela

Marş pentru susţinerea lui Maduro, în Venezuela

Sute de simpatizanţi ai puterii, cei mai mulţi vârstnici, au defilat duminică la Caracas pentru a îl susţine pe preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, relatează AFP, conform Agerpres. Marşul vine pe fondul celor trei săptămâni cu manifestări studenţeşti în cursul cărora zece persoane şi-au pierdut viaţa.

Citeşte şi: Bilanţul violenţelor din Venezuela: Opt morţi şi 137 de răniţi

Îmbrăcaţi în roşu, culoarea chavismului (de la numele preşedintelui defunct Hugo Chavez, predecesor şi mentor al lui Maduro), fluturând steaguri ale Venezuelei, pancarte cu mesaje de susţinere pentru Maduro şi denunţând ‘violenţa fascistă’, manifestanţii şi-au dat întâlnire dimineaţă, în Piaţa Bolivar, înainte de a porni la orele prânzului în marş către Palatul Miraflores unde şeful statului urma să ţină un discurs.

Partizanii lui Maduro au organizat aproape în fiecare zi mitinguri ca răspuns la manifestaţiile pe care opoziţia, mai ales studenţii, le-a convocat în ultimele trei săptămâni şi care s-au soldat cu zece morţi, dintre care cinci ucişi de gloanţe.

Citeşte şi: Preşedintele Venezuelei ameninţă postul CNN cu interdicţia de a transmite în această ţară

Manifestaţiile s-au declanşat, pe 4 februarie, în oraşul San Cristobal (vest) pentru a denunţa lipsa de securitate.

Ulterior, s-au extins în alte localităţi şi au înglobat noi revendicări având ca teme criza economică, lipsa alimentelor şi a produselor de bază, precum şi represiunea poliţienească.

Protestatarii cer, de asemenea, eliberarea persoanelor arestate în urma manifestaţiilor, îndeosebi a emblematicului opozant Leopoldo Lopez, aflat de marţi într-o închisoare militară şi acuzat de instigare la violenţă.

Sâmbătă, sute de mii de opozanţi şi susţinători ai puterii au participat în linişte la marşuri pentru pace.

În cartierele selecte din estul capitalei, cel puţin 50.000 de persoane au răspuns la apelul guvernatorului şi fostului candidat în alegerile prezidenţiale Henrique Capriles, principala figură a opoziţiei, pentru a cere dezarmarea unor grupuri armate neidentificate, dar acuzate ca fiind apropiate puterii, care acţionează în marja manifestaţiilor şi împotriva situaţiei economice grave.

La orele serii, au avut loc incidente între un grup de manifestanţi şi forţele de ordine, poliţia împrăştiindu-i pe demonstranţi cu ajutorul gazelor lacrimogene şi a gloanţelor de plumb, violenţe soldate cu 25 de răniţi.

Cele mai citite

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă