12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMarko Bela nu sprijina referendumul pentru autonomie

Marko Bela nu sprijina referendumul pentru autonomie

Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, aflat sambata, la Resita, pentru a inaugura un centru cultural, a anuntat ca “nu sprijina initiativa organizarii unui referendum pentru autonomie teritoriala”. “Referendumurile nu sunt utile, iar in cazul acestui referendum preconizat nu exista o baza legala. Noi sprijinim dezideratul autonomiei teritoriale, dar nu si organizarea unui astfel de referendum”, a spus Bela.
“UDMR nu vrea un mic stat national in judetele in care majoritari sunt maghiarii si nu vrea exclusivism, ci egalitate, atat pentru maghiari, cat si pentru romanii care traiesc pe acele meleaguri. Trebuie sa explicam romanilor din Covasna si Harghita ca secuii ar vrea o autonomie mai mare, cu atributii cat mai mari, un buget cat mai consistent. Noi nu vrem un mic stat national in cadrul marelui stat national, ci o egalitate intre romanii si maghiarii care traiesc aici. Si de ce nu ar accepta si romanii mai multi bani, cu mai multe atributii? Pentru ca o astfel de schimbare ar fi benefica si pentru ei”, a adaugat liderul maghiar.
Liderul UDMR a subliniat faptul ca in acest judet relatiile interetnice sunt exemplare, aici traind cele mai multe etnii din tara, dar toti au o colaborare perfecta. Tot in Caras-Severin s-a reusit infiintarea unei Uniuni a Minoritatilor, care le da posibilitatea reprezentantilor etniilor sa se consulte intre ele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă