13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMall-uri de hartie pentru clujeni

Mall-uri de hartie pentru clujeni

– Desi apare in analizele specialistilor drept al doilea oras din Romania dupa numarul de mall-uri, Clujul are functionale numai doua centre comerciale, iar restul sunt doar mall-uri de hartie.

In urma cu un an, deschiderea celor doua mall-uri din Cluj–Napoca era anuntata drept doar o etapa dintr-un fenomen impresionant de dezvoltare de proiecte comerciale. Intre timp, desi nici unul dintre dezvoltatori nu recunoaste oficial acest lucru, proiectele au fost inghetate in diverse faze preliminare, iar banii clujenilor au ramas sa fie disputate doar de mall-urile din cele doua capete ale orasului si de batranul magazin Central, care si-a extins cu 4.000 de mp suprafata inchiriabila. Nici unul dintre proiectele anuntate nu este in grafic pentru finalizarea la termenul anuntat initial. Atrium Center, de pe fostul amplasament al fabricii Tricotaje Somesul, a anuntat o investitie de 85 de milioane de euro si finalizarea in primul trimestru al anului 2009. Or, deocamdata nu a fost pusa in practica decat demolarea fostei fabrici-monument istoric.

Investitia Akademia Center, mall-ul din zona studenteasca, estimata la peste 30 de milioane de euro, va avea 41.000 mp suprafata construita, din care 18.000 mp suprafata inchiriabila, ar fi urmat sa aiba inaugurarea la inceputul anului 2009, insa s-a confruntat cu probleme politice. Utilitatea sa a fost pusa sub semnul intrebarii, pentru ca terenul este unul public. Intre timp, cele doua mall-uri existente in Cluj aniverseaza un an. Potrivit oficialilor complexului comercial, Polus Center a fost vizitat de circa 10 milioane de oameni in primele 12 luni de existenta, iar fluctuatia clientilor care au inchiriat soatii aclo a fost una de maximum 10-15 %. Amortizarea invetitiei de 140 de milioane de euro pentru constructia complexului comercial care se intinde pe opt hectare de teren, a fost estimata pentru primii zece ani de func-tionare.

ANIVERSARE
In cateva saptamani atentia clujenilor se va muta in partea opusa a orasului, la Iulius Mall, unde apropierea primului an de viata promite manifestari publice impresionante. "Numarul de vizitatori pentru primul an de functionare a Iulius Mall Cluj va ajunge la 12 milioane de vizitatori, iar estimarile pentru al doilea an de functionare, in anul 2009, sunt de 15 milioane de vizitatori" a declarat Lilian Furtuna, shopping center manager al Iulius Mall.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă