32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMai mult cu peste 1500 de deţinuţi în penitenciarele româneşti în 2010

Mai mult cu peste 1500 de deţinuţi în penitenciarele româneşti în 2010

Numărul deţinuţilor din penitenciarele româneşti a crescut în 2010 la 28.244 de persoane, faţă de 26.716 câte erau în 2009, trend care se va păstra şi în 2011, din cauza dezechilibrului situaţiei sociale existente în ţară, dar şi a intrării în vigoare a acordurilor de extrădare din ţările UE, informează NewsIn.

“Pe fondul dezechilibrului economic prefigurat şi în anul 2011 precum şi a acordului de extrădare din ţările UE a persoanelor privative de libertate de cetăţenie română, se estimează în continuare creşterea efectivelor de deţinuţi în sistemul penitenciar românesc”, se arată în bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe anul 2010, prezentat marţi de către directorul general al ANP, Ioan Băla.

Potrivit lui Băla, creşterea efectivului de persoane încarcerate în 2011 va fi posibil pe fondul dezechilibrului situaţiei sociale existente la nivelul ţării şi a faptului că începând cu 5 decembrie 2011 va intra în vigoare decizia cadru a Consiliului Uniunii Europene privind aplicarea principiului recunoaşterii reciproce în cazul hotărârilor judecătoreşti în materie penală, care impun pedepse sau măsuri privative de libertate în scopul executării lor în UE.

În ceea ce priveşte evenimentele deosebite care au avut loc anul trecut în penitenciare, Băla a spus că au fost înregistrate două evadări (Aiud şi Vaslui), şase tentative de evadare (Bistriţa, Jilava, Tichileşti, Focşani, Spital Dej, Spital Jilava), şapte părăsiri ale locului de muncă (Jilava-3, Bistriţa, Gherla, Timişoara şi Spital Dej), o fugă de la locul de muncă şi o tentativă de fugă a unor minori sancţionaţi cu măsură internării într-un centru de reeducare.

De asemenea, în penitenciare au fost introduse, în continuare, telefoane mobile şi droguri. Astfel, evoluţia numărului de cazurilor de descoperire a substanţelor stupefiante în perioada 2008-2010 arată că penitenciarele se confruntă în continuare cu fenomenul consumului de droguri în rândul deţinuţilor.

Numărul situaţiilor de descoperire a drogurilor înainte ca acestea să ajungă în posesia deţinuţilor a crescut, de la 55% în 2008, la 63% în 2009 şi 73% în 2010. “Cererea mare de droguri este o urmare firească a creşterii numărului deţinuţilor care au săvârşit infracţiuni legate de traficul de droguri”, potrivit bilanţului, în care se arată că în 2010 au fost înregistrate 202 cazuri de introducere de droguri în penitenciar, faţă de 154 în 2009. De asemenea, au fost confiscate 9.459 de telefoane mobile (faţă de 9938 în 2009 şi 10778 în 2008).

Totodată, în 2010, deţinuţilor le-au fost acordare un număr de 6.389 de vizite intime cu durata de două ore, comparativ cu anul 2009 când au fost acordate doar 5.612 vizite intime. Astfel, numărul vizelor intime a crescut cu 11,5% .

Anul trecut, un număr de un număr de 77 de deţinuţi şi-au pierdut viaţa în penitenciar, cu nouă cazuri mai puţin faţă de anul precedent. O proporţie de 84% dintre decesele survenite s-au datorat unor cauze medicale, iar alte 16% unora violente. Cauzele violente au fost reprezentate de spânzurare (7 cazuri), ingestie voluntară de medicamente (2 cazuri), autoagresiune (1 caz), accidente (1 caz) şi agresiune (1 caz), se mai arată în bilanţul ANP pe anul trecut.

Cele mai citite

Premierul Marcel Ciolacu și prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, vor coordona prima ședință comună de guvern România-Bavaria

Premierul Marcel Cioacu se află, începând de astăzi, într-o vizită oficială de două zile în Landul Bavaria, Germania, în contextul marcării a 25 de...

Rusia – Ucraina, ziua 845. “Vom fi alături de Ucraina până când va învinge”, anunță președintele SUA, Joe Biden

"Vom fi alături de Ucraina până când va învinge în acest război", a anunțat președintele SUA, Joe Biden, în contextul conferinței de pace care...

Chestorul de poliţie Mihai Rus, reținut de DNA pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii

Într-un eveniment surprinzător, chestorul de poliție Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut luni de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta este suspectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă