12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialMAE descurajează călătoriile românilor în Egipt

MAE descurajează călătoriile românilor în Egipt

Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetăţenii români să evite călătoriile în Egipt în această perioadă, având în vedere evoluţia evenimentelor din această ţară şi îi atenţionează pe cei care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc că o fac pe propria răspundere, potrivit Mediafax.

MAE aminteşte că autorităţile egiptene au instituit interdicţia de circulaţie între orele 17.00 – 07.00. Cetăţenii români aflaţi în Egipt pot lua legătura cu Ambasada României la Cairo pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi. La nivelul ambasadei funcţionează o celulă de criză, care este în permanentă legătură cu Centrul MAE pentru situaţii de urgenţă. Contactele Ambasadei sunt: Telefon: (00202) 2736.01.07, Telefon direct: (00202) 2735.95.46, Fax: (00202) 2736.08.51 şi Web: http://cairo.mae.ro.

Până în acest moment, Ambasada României de la Cairo a primit aproximativ 350 de apeluri de la cetăţenii români, dintre care 50 au fost doar pentru anunţarea prezentei pe teritoriul egiptean, iar restul de 300 reprezentând solicitări de informaţii punctuale despre situaţia din zonă sau sprijin pe linie de asistenţă consulară. Nu au fost formulate solicitări de repatriere sau evacuare. MAE mai precizează că funcţionarea legăturilor telefonice poate fi deficitară atât din cauza conexiunii, cât şi din cauza numărului ridicat de apeluri.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe în cadrul Departamentului Consular funcţionează non stop o linie telefonică de permanenţă la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie de insecuritate din Egipt pot suna, respectiv: 0040- 21.319.68.70.

Ministerul atenţionează cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii. MAE menţionează că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

Premierul Emil Boc a lansat un apel miercuri către cetăţenii români să limiteze deplasările către Egipt şi să modifice calendarul de călătorii spre această ţară “până când lucrurile se vor linişti”, precizând totodată că a cerut ministrului de Externe să se asigure că viaţa românilor din Cairo nu este periclitată.

Premierul a arătat că, până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri deosebite legate de românii aflaţi în Egipt, dar că a solicitat Ministerului de Externe să se adreseze Guvernului pentru “orice intervenţie necesară” dacă apar astfel de situaţii.

Ambasadorul României la Cairo, Gheorghe Dumitru, a declarat miercuri că cetăţenii români continuă să ceară sprijin ambasadei în diferite probleme cu care se confruntă, că aproape toţi turiştii români din Egipt au plecat şi că nu s-au înregistrat cereri de evacuare în masă.

Cel puţin trei persoane au fost ucise, joi dimineaţă, de focuri de armă trase împotriva manifestanţilor egipteni aflaţi în piaţa Tahrir din Cairo, unde cer de zece zile plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, au declarat surse medicale, citate de AFP. Conform AFP, şase persoane au fost ucise în confruntările produse în ultimele 24 de ore la Cairo.

Cele mai citite

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă