32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialMAE ar putea disponibiliza peste 570 de persoane

MAE ar putea disponibiliza peste 570 de persoane

Ministrul de externe Tedor Baconschi a spus că se are în vedere disponibilizarea a 573 de persoane dintre posturile ocupate din MAE, în contextul măsurilor de austeritate, potrivit NewsIn.

Ministrul a adăugat,  într-un interviu pentru Deutsche Welle, că reducerea costurilor va duce şi la decizia de a închide anumite oficii consulare sau chiar ambasade. “Prin urmare, raza noastră de acţiune internaţională se va scurta”, a menţionat ministrul român de externe. El a adăugat că deciziile privind reducerea costurilor în MAE nu au fost încă luate, urmând să se consulte pe această temă cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

Baconschi a subliniat însă că economia făcută prin închiderea unei ambasade este mai mică decât costul politic şi financiar al redeschiderii ei după cinci sau zece ani. “Impactul global pe bugetul mare al României al unei asemenea economii de la Ministerul de Externe este infim”, a precizat Baconschi.

Şeful diplomaţiei române a mai declarat că “bugetul foarte mic de care dispune diplomaţia românească este, în procent din PIB, egal cu procentul pe care-l alocă statele comparabile cu România, în special noile state membre UE”. “Când PIB-ul se va dubla, se va dubla şi bugetul alocat diplomaţiei româneşti. Sigur, nu poţi să scazi bugetul serviciului diplomatic sub o anumită limită fără să te apropii în mod periculos de cota de avarie”, a menţionat ministrul român de externe.

La 8 iunie, Baconschi a afirmat că MAE încearcă să facă economii încheind noi contracte cu furnizorii de bilete de avion, renegociind chiriile sau trecând la telefonia prin internet. “MAE încearcă să reducă cheltuielile fără să afecteze funcţionarea sistemului diplomatic, vizând, totodată, îmbunătăţirea şi rentabilizarea unor opţiuni prin managament intern”, a precizat şeful diplomaţiei române.

“Noi nu facem noi atacuri populiste asupra bugetului. Ne înscriem în acest efort de solidaritate pentru a trece cu bine ca instituţie publică perioada aceasta dificilă. Prin urmare, salariile vor fi diminuate, sperăm pe o perioadă cât mai scurtă, şi în exterior şi în Centrala MAE”, a declarat Baconschi.

Baconschi a adăugat că Ministerul de Externe încearcă, pe de o parte, o reducere a cheltuielilor fără să afecteze funcţionarea minimală a sistemului diplomatic şi, pe de altă parte, are în vedere îmbunătăţirea şi rentabilizarea unor opţiuni prin management intern.

Ministrul a făcut referire la încheierea de noi contracte cu furnizorii de bilete de avion, la reducerea şi renegocierea chiriilor, mai ales în exterior, şi la trecerea pe telefonie prin internet pentru apelurile obişinuite. “Încercăm să vedem care sunt capitolele bugetare care consumă cel mai mult din bugetul MAE şi să îmbunătăţim prin noi parteneriate, inclusiv cu furnizorii de telefonie mobilă. În calitatea noastră de client corporatist important putem să pretindem un acord mai bun cu servicii ceva mai avantajoase, deci căutăm să combinăm diminuarea temporară a drepturilor salariale printr-o mai bună planificare financiară şi printr-un management intern ceva mai flexibil”, a explicat ministrul român de externe.

Întrebat dacă reducerea costurilor ar putea viza şi închiderea unor reprezentanţe diplomatice, ministrul Baconschi a afirmat că România ar putea renunţa la câteva consulate generale. El a adăugat că “decizia de a retrage o ambasadă dintr-un alt stat, nu numai european, are o încărcătură politică şi trebuie tratată cu foarte multă responsabilitate”.

“De foarte multe ori, impactul financiar al închiderii unor ambasade este minim. Dă bine la publicul care poate aşteaptă aşa ceva, dar te costă mai mult să revii politic, să redeschizi o ambasadă peste cinci sau zece ani şi mai sunt şi situaţiile în care statul român are proprietăţi în alte state”, a menţionat Baconschi. “Este contraproductiv să dai semnalul politic că nu te interesează o anumită relaţie bilaterală, să închizi cu costuri mai mari de redeschidere ulterioară sau să abandonezi o proprietate a statului român care, fără îndoială, are o valoare patrimonială importantă”, a mai spus ministrul.

Cele mai citite

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...

Andrei Rublev, eliminat de la Roland Garros. Rusul și-a pierdut cumpătul

Eliminarea lui Andrei Rublev în turul al treilea de la Roland Garros a fost una dintre surprizele majore ale turneului de tenis. Rusul, clasat...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă