12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMachete la Muzeul de Speologie din Cluj

Machete la Muzeul de Speologie din Cluj

– Clujenii pasionati au adunat si construit de la colectia completa a locomotivelor tuturor companiilor europene de cai ferate, la diorame impresionante cu trasee feroviare printre munti stancosi.

Muzeul de speologie din Cluj-Napoca gazduieste, timp de o luna, o lume miniaturala, cea a machetelor de trenulete, trasee de cale ferata, avuoane de lupta, elicoptere, blindate militare. Machetele apartin unui grup de pasionati. Numai la Cluj clubul oficial al iubitorilor de machete numara peste 20 de membri. "Majoritatea suntem in jurul varstei de 30 de ani, iar pasiunea pentru machete ne costa sume ridicate anual" a explicat unul dintre colectionarii participanti la expozitie. "Noi nu ne jucam, noi modelam. E vorba despre foarte multa munca" a afirmat reprezentantul Trainsylvania Railway Club, Sandy Deac, cunoscut publicului prin cariera muzicala pe care o are, alaturi de trupa clujeana Desperado.

Pasiunea pentru modele miniaturale, perfect fuctionale, ale masinilor genereaza o afacere de milioane de euro anual. O macheta de locomotiva porneste de la 200 de lei, exista chiar producatori specializati pe productia de copacei miniaturali sau de iarba. Dioramele, numele pe are il poarta machetele complete cu natura, cladiri, trasee feroviare sau rutiere, pe care machetele de masini sau de trenuri se pot misca exact ca in realitate, ocupa atat spatiu, cat si resurse importante din viata colectionarilor. "E destul de greu sa negociem cu sotiile, atunci cand ne achizitionam machete, dar de cele mai multe ori, reusim, cu un mic cadou si pentru ele, sa ne atingem scopul" a povestit amuzat unul dintre expozanti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă