14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialLolita muzicii: cine este câştigătoarea Eurovisionului

Lolita muzicii: cine este câştigătoarea Eurovisionului

Lena, o puştoaică de numai 19 ani a scos mii de oameni în stradă, în Germania, după câştigarea Eurovisionului. Cancelarul Angela Merkel a numit-o „o expresie minunată a Germaniei tinere”, iar tabloidele au început deja să-i răscolească trecutul.

Chiar dacă Eurovision înseamnă mai mult marketing şi mai multă politică decât artă, un lucru rămâne cert: Lena Meyer-Landrut, o adolescentă de 19 ani care abia şi-a luat bacul, a câştigat ediţia din 2010 a concursului în care s-au întrecut cântăreţi de marcă de pe continent.

În topuri, fără studii muzicale

Vestea bună este că mulţi tineri se vor decide să îmbrăţişeze cariera muzicală graţie modelului oferit de puştoaica din Hanovra. Mulţi s-au grăbit să o atace că nu are studii muzicale (iată că nu e nevoie să-ţi sacrifici copilăria pentru a ajunge în topuri), că încă nu are o voce cultivată şi că a ajuns unde a ajuns graţie lobby-ului Germaniei, una dintre cele patru mari puteri care susţin financiar EBU şi concursul Eurovision. Se prea poate. Ar mai fi însă şi varianta conform căreia această „Lolita a muzicii”, cum a fost numită de presa străină, să fi cucerit publicul sincer, prin prospeţime, naturaleţe, simplitate, fără megashow, îmbrăcată cu mica ei rochiţă neagră şi având la gât cruciuliţa din Taize de care nu se desparte niciodată. Taize este o mânăstire ecumenică din Franţa, unde se adună în fiecare vară zeci de mii de tineri din întreaga lume, de diferite naţionalităţi, limbi şi confesiuni. Ea a transmis astfel, cu vocea ei mică, un mesaj foarte mare – cel al păcii şi reconcilierii.

Nepoata ambasadorului Republicii Federale Germania în URSS

Lena s-a născut în 1991 şi a avut o copilărie normală într-o ţară normală. Singurul amănunt biografic mai de culoare este acela că bunicul ei e Andreas Meyer-Landrut, pe vremuri ambasador al Republicii Federale Germania în Uniunea Sovietică. A început, cam ca orice fetiţă, să ia lecţii de balet încă de la grădiniţă. Pe măsură ce creştea, se diversificau şi stilurile de dans pe care le practica, trecând de la balet clasic la dans modern, hip-hop şi altele. Nu a luat niciodată lecţii de canto sau de pian, a avut doar încercările specifice copilăriei, acelea de a întemeia o trupă cu colegii. Atrasă însă de showbiz, a avut câteva mici apariţii în seriale de televiziune (într-unul a şi fost filmată goală, sărutând pătimaş un băiat într-o piscină, filmare mediatizată îndelung în zilele de după câştigarea Eurovisionului). S-a înscris la concursul „Steaua noastră pentru Eurovision”, show care, în urma unui televoting aprig dezbătut, avea să o trimită la Oslo. „Eram convinsă că nu am nici o şansă – scrie Lena pe site-ul ei -, de aceea nici nu le-am spus prietenilor mei că m-am înscris la concurs, ca să nu facă glume proaste pe seama mea când aveam să fiu scoasă din competiţie imediat.” Melodiile cântate de ea în diversele faze ale concursului „Steaua noastră pentru Oslo” (a început cu „My Same”, al cântăreţei britanice Adele, terminând în finală cu trei piese: „Bee”, „Satellite” şi „Love Me”) au ajuns imediat în topuri, având numere-record de descărcări plătite de pe internet, prin reţeaua „iTunes Store”. În finala din data de 12 martie ea a mers umăr la umăr cu Jennifer Braun. Telespectatorii au votat-o, pe YouTube piesa a avut 11 milioane de vizualizări, şi astfel melodia „Satellite” a ajuns să reprezinte Germania la Oslo. În urma uriaşului succes mediatic, Lena a lansat în luna mai şi primul album din carieră, numit „My Casette Player”, care a fost încă de la început numărul 1 în topurile germane, ajungând chiar şi în fruntea topurilor din Austria şi Elveţia.

De la bac la Eurovision

Deşi devenise celebră, ea s-a ţinut în continuare conştiincioasă de şcoală. În aprilie, luna în care împlinea 19 ani, şi-a dat examenul de bacalaureat, susţinând probe la istorie, biologie şi sport. Întrebată de presă cum vede deplasarea la Oslo, ea răspundea veselă: „Acum, după ce am tocit atâta pentru bac, o să fie chiar o excursie frumoasă”. Cu aceeaşi seninătate a primit şi laudele ce au curs din toată lumea. „Încerc să nu mă las dusă de val. Sigur, acum e o întreagă nebunie. Am dat o mare lovitură, e adevărat, dar să nu uităm că sunt încă la început. E o «poză» frumoasă pe moment, dar să vedem ce-mi va oferi viitorul”, spune cu înţelepciune adolescenta de 19 ani care a adus Germaniei un nou trofeu Eurovision după 28 de ani de pauză. 

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă