17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialLocuri de văzut (lucruri de făcut) la porţile Vienei

Locuri de văzut (lucruri de făcut) la porţile Vienei

Cine trece dinspre Ungaria în Austria face primul popas la celebrul outlet de la Parndorf. Dealurile molcome ale Panoniei, împodobite din loc în loc cu mori de vânt moderne, ascund unul din cele mai mari centre de cumpărături din Europa de Est.

Austria ne umblă deja cu mâna prin buzunare, însă aici este mai vala­bil decât oriunde proverbul cu dai un ban dar ştii că face. 150 de magazine şi peste 600 de branduri (de la Tommy Hilfiger la Nike şi Gucci) îşi aşteaptă cumpărătorii cu preţuri reduse tot timpul anului şi cu aceeaşi calitate pe care o găsiţi în magazinele din Londra, Milano sau Paris. Centrul comercial este mereu în expansiune, nume noi îşi găsesc locul aici, iar surprizele pentru clienţi se ţin lanţ.

Doamnele vor fi încântate, domnii se vor lăsa prinşi şi ei în febra shoppingului, iar dacă vă prinde cumva seara aici şi nu vă puteţi îndepărta de mirajul cumpărăturilor, chiar lângă desig­ner outlet center există un hotel de patru stele, Pannonia Tower. Petreceţi o noapte aici sau un sejur întreg şi, pe lângă faptul că dimineaţa ajungeţi primii la outlet, exact când se deschid magazinele, beneficiaţi de o reducere de 10% şi sunteţi aproape de toate minunile ascunse ale nordului regiunii Burgenland, un tărâm ce poartă numele celui mai mare lac din zona Neusiedler.

Neusiedler See, partea nordică a Burgenlandului este elegantă, sofisticată, bogată în istorie şi cultură şi scăldată de valurile lacului Neusiedler, întins pe sute de hectare, dar nu mai adânc de un metru şi optzeci, paradisul surferilor, dar şi al păsărilor migratoare. Şi pentru a nu trece brusc de la cumpărături de firmă la viaţa la ţară, prima vizită vă sfătuiesc să o faceţi la  Eisenstadt – oraşul-vedetă al acestei părţi din Austria, casa celebrei familii Esterhazy şi locul în care a trăit şi a creat Joseph Haydn. Astfel că inima şi su­fletul acestui oraş este palatul Esterhazy, locul în care Haydn îşi prezenta creaţiile familiei protectoare şi care azi găzduieşte un muzeu.

Iar dacă nu sunteţi mulţumiţi cu castelul celor din familia Esterhazy şi vreţi să aflaţi exact unde a locuit şi cum a trăit Haydn, puteţi face acest lucru deoarece casa compozitorului din Eisenstadt a fost atent restaurată şi are porţile deschise oricui vrea să îi treacă pragul.

Oraş frumos şi liniştit, Eisenstadt pare încremenit în timpurile imperiale. Palate, grădini şi muzica clasică sunt principalele atracţii aici, însă Neusiedler are încă multe de oferit. De la muzică la natură nu este decât un pas şi parcul naţional Neusiedler nu trebuie ratat de nici un turist ce alege să-şi petreacă câteva zile în zonă. Sute de specii de păsări migratoare, măgăruşi sălbatici, cai sau porci de rasă sunt doar câteva dintre întâlnirile pe care le veţi avea în acest parc. Cel mai bine parcul naţional se vizitează cu bicicleta. Printre podgorii sau pe malul lacului, parcul ascunde numeroase locuri de popas şi puncte de observaţie de unde natura vi se dezvăluie în toată splendoarea ei. Din cel mai
înalt punct al parcului, dintr-un turn de obser­vaţie, lacul Neusiedler pare că şerpuieşte prin Câmpia Panonică, iar la doar o aruncătură de băţ Austria trece în Ungaria, domol precum dea­lurile îmbrăcate în viţă de vie. Parcul naţional Neusiedler este o deltă în miniatură, mai mică decât Delta Dunării, dar cu câteva lecţii pe care delta noastră ar putea să le înveţe.

E doar o mică parte din Austria aici, însă se spune că „sticluţele mici ascund esenţele tari.” Zone surprinzătoare există pe tot întinsul Austriei – trebuie doar răbdare sau câteva ponturi pentru a le descoperi.

Cele mai citite

#GETHOMESAFE, serviciu dedicat siguranței femeilor. În ce constă acesta

Erika Isac a anunțat joi seara, prin intermediul rețelelor de socializare, lansarea platformei #GETHOMESAFE, în parteneriat cu o firmă privată de pază. Aceasta este...

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...

E OFICIAL! Xavi, OUT de la FC Barcelona

Clubul catalan FC Barcelona a anunțat astăzi despărțirea de tehnicianul spaniol Xavi Hernandez, care nu va mai continua la formația blaugrana din sezonul următor. „Preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă