22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialLavrov îndeamnă autoritățile ucrainene să respecte ”doleanțele” separatiștilor din sud-est

Lavrov îndeamnă autoritățile ucrainene să respecte ”doleanțele” separatiștilor din sud-est

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a îndemnat, luni, pe omologul său ucrainean, Andrei Deșcița, să respecte cerințele populaţiei din sud-estul Ucrainei, relatează Russia Today, conform Mediafax.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat necesitatea de a respecta "doleanţele locuitorilor din sud-estul Ucrainei şi a afirmat că autorităţile (ucrainene) nu trebuie să permită utilizarea forţei împotriva manifestanţilor care au cerinţe legitime cu privire la limba şi cultura lor", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Citește și: În Donețk va fi organizat referendum pentru declararea republicii independente

De asemenea, Lavrov a "îndemnat autorităţile de la Kiev să ia măsuri de urgenţă pentru iniţierea unui dialog naţional, la care să participe toate partidele politice şi regiunile din Ucraina, şi pentru realizarea unei reforme constituţionale, Rusia fiind pregătită să suţină acest proces, alături de Uniunea Europeană şi SUA", a adăugat diplomaţia rusă.

Ministerul rus de Externe a precizat că această convorbire a avut loc la iniţiativa Kievului.

La rândul său, Deşciţa a declarat că ingerinţele externe în afacerile Ucrainei sunt inadmisibile şi a îndemnat Rusia să-şi respecte angajamentele cu privire la retragerea trupelor ruse staţionate de-a lungul frontierei ucrainene, anunţă diplomaţia ucraineană, citată de agenţia UNIAN.

În cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi miniştri au discutat, de asemenea, despre "respectarea drepturilor cetăţenilor ucraineni din Republica Autonomă Crimeea", adăugă sursa citată.

Potrivit ministerului ucrainean de Externe, Lavrov şi Deşciţa au convenit să organizeze în perioada următoare o întâlnire pentru a continua dialogul.

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă