19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialLacrimi de copil necajit

Lacrimi de copil necajit

– Doi copii nu pot sa mearga la gradinita, pentru ca parintii lor nu au bani sa le cumpere adidasi.

Dostoievski spune ca nici un sacrificiu nu se justifica daca aduce lacrimi in ochi – fie si numai unui copil. Asa este Alex din Secu, cu lacrimi in ochi, in curtea gradinitei. Intrebat ,,de ce plange"? copilul a spus ca ar vrea si el sa mearga la gradinita dar nu poate pentru ca nu are adidasi. A pus din nou capul in pamant si in ochii lui mari si limpezi de copil, a aparut o sclipire trista, o durere de om necajit.
In drum spre casa, povesteste ca mai are doi frati, dar ca doar fratele cel mare merge la gradinita, desi ar vrea sa mearga si el, sa se joace cu copiii si sa invete poezii cu Mos Craciun. Ceilalti doi, adica el si cu mijlociul, trebuie sa stea acasa fiindca nu are cu ce se incalta. Pe langa adidasi, mai trebuie o groaza de lucruri pe care doamna le-a scris pe o hartie, dar pe care mama lui nu le poate cumpara.

Drumul sau se sfarseste in fata unei case micute, unde doi copii se jucau in pamant, desculti si doar cu un tricou, desi afara nu erau mai mult de 10 – 12 grade Celsius. Locul de joaca este reprezentat de balariile de langa un zid darapanat, langa care se joaca cei doi copii dezbracati. Nici Alex nu era imbracat prea bine, purta un tricou subtire, fara maneci, niste pantalonasi de trening si slapi facuti din niste sandale vechi.
Cu toate acestea, nu dadea deloc semne ca i-ar fi frig. Ana, mama lui Alex, spune ca "avem trei copii, dar nu ne permitem sa-i dam pe toti trei la gradinita, pentru ca nu avem bani. L-am dat doar pe cel mare, caci anul viitor trebuie sa mearga la scoala si sa fie pregatit. Pentru ceilalti doi n-avem bani. Le trebuie rechizite, haine, pachet, iar noi traim din alocatia copiilor si din ce castiga sotul muncind cu ziua".

SARACIE
Tatal lui Alex spune ca "aici, in Secu, nu ai unde sa lucrezi, decat cu ziua, la unu, la altul… La Resita mai gasesti, dar sunt 20 de km pana acolo, iar abonamentul costa cam 80 de lei pe luna. De multe ori am patit ca mi-am facut abonament, iar dupa cateva zile, dupa 2-3 saptamani, m-au dat afara de la lucru, asa ca ce castigasem dadusem pe abonament". Omul lucreaza in constructii: zidar, tencuitor, zugrav, orice. Mai face cate un ban in sat, la cate o fatada, un gard, in rest… Casa in care stau nu este a lor, platesc lunar 30 euro chirie. Daca mai raman bani, mai fac si ceva de mancare, dar sigur nu le raman si bani de haine pentru copii. Ceilalti sateni spun, insa, ca parintii lui Alex sunt lenesi, dar tot ei adauga faptul ca cei trei copii nu au nici o vina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă