19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialKovesi vrea o analiza a rolului CSM in sistemul judiciar in ultimii...

Kovesi vrea o analiza a rolului CSM in sistemul judiciar in ultimii 6 ani

Procurorul general al Romaniei,Codruta Kovesi, a sustinut, luni, ca bilantul Consiliului Superior al Magistraturii din acest an are o semnificatie speciala, in conditiile in care mandatul celor mai multi dintre membrii alesi va expira in 2010. Din acest motiv, Kovesi considera ca este necesara o analiza pentru a ceea ce a insemnat pentru sistemul judiciar in ultimii sase ani acest Consiliu Superior al Magistraturii, acest exercitiu putand permite a invata din greselile inerente oricarui inceput si poate sta la baza dezbaterilor cu privire la rolul si eficienta acestei institutii, transmite Mediafax.

Codruta Kovesi a aratat ca s-a numarat adeseori printre cei care au criticat unele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii, asumandu-si totodata partea de responsabilitate care ii revine, ca membru de drept, pentru neimplinirile sale.

Potrivit acesteia, un evaluator obiectiv trebuie sa constientizeze in acelasi timp dificultatea construirii unei institutii si sa ii recunoasca realizarile, cu observatia ca acestea se incadreaza mai ales in zona atributiilor stabilite in mod expres de Constitutie – apararea independentei magistratilor. "Consiliul Superior al Magistraturii a avut de multe ori reactia asteptata de magistrati in asemenea situatii, si trebuie sa ne amintim de ocaziile in care magistratii au fost citati pentru a fi audiati in Parlament sau cand s-au formulat cereri intempestive de revocare a unor procurori din functiile de conducere pe care le detineau. Aceste reactii nu au avut insa coerenta si previzibilitatea necesare pentru a consolida statutul magistratului. Un exemplu edificator a fost pozitia Consiliului pe parcursul protestele magistratilor, o premiera a anului 2009 pe care toti ne-am fi dorit sa o evitam", a spus procurorul general.

Seful Ministerului Public a adaugat ca si-ar fi dorit ca membrii Consiliului sa reactioneze mult mai devreme la nemultumirile magistratilor, nu doar dupa ce acestia au demarat procedura de revocare a lor din functie, dorindu-si sa vada reactii la fel de energice si cu privire la celelalte probleme ale sistemului, nu doar cea materiala.

In opinia procurorului general, marele avantaj al acestor proteste a fost crearea in aceasta perioada a unor canale de dialog intre Consiliul Superior al Magistraturii, si asociatiile profesionale sau adunarile generale ale magistratilor, precum si reprezentantii celorlalte puteri ale statului. "Sper ca aceste canale sa functioneze in continuare si sa ne permita sa gasim solutii pentru a reduce timpul de solutionare a dosarelor si pentru a limita cresterea numarului de dosare si supraincarcarea magistratilor", a mai spus Codruta Kovesi.

Dincolo de aceste realizari, in opinia lui Kovesi, esecuri ale Consiliului Superior al Magistraturii ar fi tinut de functia acestuia de administrator de facto al sistemului judiciar.

Potrivit lui Kovesi, nu trebuie CSM sa se ascunda doar dupa imperfectiunile legislative si trebuie recunoscut faptul ca o mare parte din problemele sistemului si-ar fi putut gasi raspuns in cadrul competentelor existente.

"Este vina noastra ca sistemul de evaluare a magistratilor a ajuns o formalitate fara nicio finalitate, ca nu avem criterii relevante de evaluare a eficientei presedintilor de instante si prim-procurorilor si ca sistemul de promovare sau numire in functii de conducere nu ne permite sa identificam cei mai buni candidati. Este vina noastra ca ne-a luat atat de mult timp pentru a stabili criterii de complexitate a cauzelor si volumul optim de activitate al unui magistrat, astfel incat nu am putut propune solutii credibile pentru echilibrarea incarcaturii si pentru reducerea termenelor de solutionare. Este vina noastra ca nu avem o politica de resurse umane previzibila si coerenta si ca exista in continuare un grad inacceptabil de subiectivism in solutionarea cererilor de transfer si detasare. Discutam despre necesitatea unificarii practicii judiciare insa adoptam noi insine solutii diferite in situatii identice si argumentam aceasta doar prin rezultatul votului", a aratat Kovesi.

Astfel, Kovesi a dat exemplul faptul ca deficiente sunt constatate si reparate in justitie, instantele desfiintand hotarari de transfer, de promovare sau de sanctionare ale CSM." Exista astfel riscul transformarii Consiliului Superior al Magistraturii intr-o institutie lipsita de relevanta, ale carei hotarari sunt din ce in ce mai des ignorate de cei cu care intra in contact", a atras atentia Kovesi.

Procurorul general al Romaniei a mai aratat ca este responsabilitatea exclusiva a Consiliului ca examenele de promovare sa acopere nevoilor sistemului, in functie de prioritati, si sa nu reprezinte o procedura automata.

In acest conext, Kovesi s-a referit la Inspectia judiciara, spunand ca CSM ar trebui sa isi propuna sa creasca transparenta procedurilor de selectare a inspectorilor, intrucat acestia continua sa fie alesi pe baza unui interviu de cateva minute, iar hotararile prin care unii candidati sunt numiti, iar altii respinsi continua sa aiba aceeasi motivare.

Durata inacceptabila a procedurilor disciplinare nu poate fi imputata, de asemenea, unor factori exteriori, a adaugat Kovesi.

Totodata, pocurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, membru de drept in CSM, a spus ca exista o perceptie potrivit careia una din principlele cauze ale neimplinirilor este lipsa de reprezentativitate a Consiliului, raportat la sistemul judiciar.

In opinia sefului Ministerului Public, aceasta lipsa de reprezentativitate este determinata de componenta plenului, de procedura de alegere a membrilor, de durata mandatului acestora si de contextul in care au avut loc primele alegeri, iar pentru a evita repetarea unor eventuale esecuri este nevoie de o noua abordare.

Astfel, a spus Kovesi, este nevoie de un Consiliu Superior al Magistraturii in care sa fie o prezenta activa a societatii civile, dar si a celorlalte profesii implicate in realizarea actului de justitie.

Pe de alta parte, Kovesi a afirmat ca magistratii de la judecatorii si de la parchetele de pe langa judecatorii sunt insuficient reprezentati, raportat la importanta lor in cadrul sistemului, atat din perspectiva numarului cat si al volumului de activitate care le revine.

"Este esential ca viitorii membri sa ii reprezinte cu adevarat pe magistrati, iar alegerea unui candidat nu trebuie sa fie determinata de notorietatea acestuia, ci de proiectele pe care si le propune. Pentru a contribui la acest rezultat, intentionez sa pun la dispozitia tuturor magistratilor care doresc sa candideze pentru functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, atat procurori cat si judecatori, platforma de videoconferinte a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casati si Justitie", a afirmat Codruta Kovesi.

Astfel, a spus ea, fiecare candidat sa aiba posibilitatea de a se adresa in mod direct magistratilor din intreaga tara pentru a-si putea prezenta proiectele. In functie de succesul acestei idei, vor putea fi organizate dezbateri in timp real intre candidati, existand deschiderea oricarei sugestii cu privire la formatul acestor intalniri.

In final, Codruta Kovesi a multumit actualilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii pentru activitatea desfasurata in cursul acestui mandat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă