16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialKovesi decreteaza: "Dosarul "spionilor" nu este unul politic"

Kovesi decreteaza: “Dosarul “spionilor” nu este unul politic”

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca dosarul privind privatizarile din domeniul energetic nu este unul politic, ci ca toate procedurile facute in cauza au fost conforme cu procedura penala. Kovesi a incercat sa convinga si ca Parchetul se va reforma, numai ca explicatiile date intr-un limbaj de lemn nu si-au prea atins scopul.
Cu toate acestea, procurorul general nu a putut preciza de ce s-a inceput urmarirea penala in aceeasi zi in care CSAT a decis desecretizarea unor contracte de privatizare. Kovesi a adaugat ca nu a primit nici un raspuns oficial cu privire la solicitarea adresata presedintelui Traian Basescu, referitoare la punerea sub acuzare a celor doi ministri, Codrut Seres si Zalt Naghy. Intrebata cum comenteaza ca exact in perioada in care a fost inceputa urmarirea penala in caz CSM a dat publicitatii o nota prin care se arata ca procurorul Ciprian Nastasiu si Adriana Cristescu au relatii “nepotrivite” cu serviciile de informare si ca “subordoneaza interesul Ministerului Public intereselor acestora”, Kovesi a spus ca nota “a fost nefericita”. Kovesi a precizat ca CSM se ocupa de promovarea magistratilor, dar a promis ca va face publice numarul si numele procurorilor care au certificat ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat).
Procurorul general a anuntat ca din posturile Parchetului General 71 sunt de conducere, fiind, in opinia magistratului, prea multe. Ca urmare, numarul lor se va reduce de la 71 la 37. Si numarul sectiilor va fi redus de la 8 la 4, la fel numarul serviciilor va fi redus la 12 din 20, iar din 33 de birouri vor ramane doar 14. Kovesi a dat exemple de parchete de tribunal in care un procuror are peste o mie de dosare in lucru, iar la parchete de curti de apel s-a constatat ca s-au intocmit unul sau doua rechizitorii. In acest sens, procurorul general a spus ca la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din PICCJ s-a constatat “minus un rechizitoriu” pe procuror.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă