14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecial„Kiddo", un film „made in Arad"

„Kiddo”, un film „made in Arad”

Noua casă de producţie cinematografică susţine filmele şi producătorii din vestul ţării prin primul fond de producţie regională din ţară.

De curând, la Arad s-au finalizat filmările la un mediume­traj, „Kiddo”. Acesta este un film produs în Arad, cu participarea profesioniştilor arădeni, dar şi cu sprijinul autorităţilor locale. „Kiddo” intră în perioada de post-producţie, iar premiera va avea loc tot la Arad, în toamna-iarna acestui an, şi va fi lansat cu un marketing extrem de agresiv. Arădeanul Millo Simulov, regizor, a fost ajutat în producerea filmului de Western Transylvania Film Fund, primul fond regional din România de producţie cinematografică.

Poveste din Checheci

Acţiunea filmului este simplă. Kiddo, este o tânără de 19 ani, pasionată de box, care trece peste toate greutăţile pentru a ajunge la performanţă. Situaţia materială precară, un frate handicapat şi un tată alcoolic dezinteresat de pasiunea ei, sunt toate premisele să o facă să renunţe. Cu toate acestea, Kiddo luptă atât în ring, cât şi în viaţă pentru a dovedi talentul deosebit pe care îl are. Va reuşi? Regizorul Millo Simulov a explicat că a stat pe gânduri unde să filmeze, deoarece avea de ales între Bucureşti şi Arad. „Să faci un film nu e tocmai ieftin”, a declarat Millo.

A ales Aradul, oraşul său natal ca şi cel al actriţei principale, Anamaria Maier, deşi acţiunea filmului nu era legată de Arad. Anamaria Maier este studentă la UNATC, a jucat în mai multe filme şi a intrat foarte repede în atmosferă. A filmat în sala de box a clubului Astra, care, în ciuda condiţiilor precare în care se pregătesc sportivii, a dat campioni naţionali şi europeni. Casa lui Kiddo este în cartierul Checheci, un cartier de rromi, unde condiţiile de viaţă sunt precare.

„Am ales această locaţie pentru că e mai pitorească, am ales un spaţiu filmic”, a explicat Millo Simulov. Aici, locuitorii cartierului au ieşit pe străzi, au asistat la turnarea scenelor şi au fost extrem de încântaţi. „Din 2006, până în 2008, am făcut box, la senioare. Am ales boxul pentru că mi-am dorit un sport de contact”, a declarat Anamaria Maier. Antrenorul său de box din film este actorul Constantin Florea, de la Teatrul „Ioan Slavici” din Arad. „Millo mi-a dat un rol de antrenor de box, eu n-am făcut box în viaţa mea, da’ trebuie să ai o stare anume, un spirit, să fii bătăuş”, a declarat Constantin Florea. Tatăl lui Kiddo este actorul Adrian Titieni. El îşi descrie rolul: „Un tată debusolat, un om care nu reuşeşte să-şi gestioneze problemele şi se răzbună pe cei dragi”.

Primul fond regional din România de producţie cinematografică

„Kiddo” a fost produs cu ajutorul Western Transylvania Film Fund. Acesta este primul fond regional pentru finanţarea producţiei de film din România, înfiinţat cu câteva luni în urmă la Arad. Iniţiatorii spun că au creat o nouă pagină în istoria filmului românesc şi vor să-i ajute pe producătorii de film din vestul ţării. Ei doresc o industrie cinematografică românească, dar după modelul american. Western Transylvania Film Fund este o oportunitate pentru artiştii talentaţi din Transilvania. „Ideea înfiinţării acestui fond a venit din nevoia de a crea un instrument inexistent în România.

Dacă până acum pentru a face un film trebuia să te bazezi exclusiv pe finanţările de la CNC, de acum înainte trebuie ştiut faptul că există o alternativă şi în vestul ţării. Prin proiectele noastre, vom oferi creatorilor posibilitatea de a face filme şi în alte regiuni decât în Bucureşti”, a declarat Onoriu Felea, preşedinte al Western Transylvania Film Fund. El spune că în acest mod s-a creat o nouă cale care întregeşte nevoia de exprimare a creatorilor de film, ce va duce în final la diversificarea ofertei culturale. Există talente reale în industria filmului în Transilvania, dar lipsa finanţărilor a făcut ca producţia de filme româneşti să fie nesemnificativă faţă de alte state europene. 

Regizor cu trei facultăţi

Arădeanul Millo Simulov face ­parte din tânăra generaţie de speranţe a cinematografiei ­româneşti. Regizor, ­scenarist şi producător, acesta este licenţiat al ­Universităţii Politehnica ­Timişoara (2002), dar şi în design şi grafică în cadrul Facultăţii de Arte Plastice din Timişoara (2006). Totodată, Millo Simulov a absolvit şi secţia de ­regie-film a UNATC, iar în acest an şi-a finalizat masterul la aceeaşi ­Universitate.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă