20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialJudecătorii și procurorii care au instrumentat cazul fetei violate, CERCETAȚI disciplinar

Judecătorii și procurorii care au instrumentat cazul fetei violate, CERCETAȚI disciplinar

Judecătorii și procurorii care au instrumentat cazul fetei violate din Vaslui sunt cercetaţi disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, informează un comunicat al Inspecției Judiciare.

”Cercetarea disciplinară a fost începută pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi art. 99 lit. m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: Procurorii Parchetului ICCJ verifică instanțele din Vaslui, în cazul fetei violate

Cazul celor șapte tineri vasluieni care au violat o adolescentă anul trecut și sunt cercetați sub control judiciar a stârnit în ultimele zile reacții dure atât din partea unor persoane publice, cât și a unor asociații neguvernamentale. Totodată, cetățeni din țară și din străinătate s-au solidarizat cu tânăra și s-au oferit să-i acorde sprijin. În timp ce pe rețelele de socializare s-a încercat discreditarea victimei, iar în localitatea de domiciliu a violatorilor tânăra este considerată vinovată, susținătorii fetei trimit mesaje și se oferă să o ajute.

Mai multe persoane fizice, dar și reprezentanții unor asociații neguvernamentale și-au anunțat prezența la Vaslui, pe 14 august, când va avea loc un nou termen în proces, pentru a o susține pe tânără.

Plasarea sub control judiciar a tinerilor acuzați de viol a fost condamnată public și printr-o petiție on-line, care a adunat în câteva zile peste 200.000 de semnături, cerându-se arestarea preventivă a violatorilor.

În urma reacțiilor din partea societății civile, a politicienilor și a simplilor cetățeni care au transmis mesaje de susținere pentru fata abuzată, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor și a deciziei pronunțate în acest caz.

Citește și: Vaslui: Susţinătorii tinerilor acuzaţi de viol au ATACAT jurnaliştii: “Voi, presa și televiziunile, ne-ați făcut satul de râs”

Inspecția Judiciară a informat că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei șapte inculpați în cazul fetei violate la Vaslui, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată.

În tot acest timp, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui susțin că desfășoară permanent campanii de prevenire a abuzurilor sexuale, în special în mediul rural, în scopul informării persoanelor cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască și să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor la viața sexuală.

La rândul său, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că despre eventuale greșeli sau forme de vinovăție legate de cazul elevei violate la Vaslui se poate vorbi după rezultatele verificărilor Inspecției Judiciare, acesta arătând că o astfel de abordare este “decentă și prudentă”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă