19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialIsterie in randurile clientilor bancii britanice Northern Rock

Isterie in randurile clientilor bancii britanice Northern Rock

Mii de clienti nervosi au stat la coada timp de mai multe ore si sambata in fata sucursalelor bancii britanice Northern Rock, disperati sa isi retraga economiile, dupa ce institutia financiara a fost nevoita sa solicite de la Banca Centrala a Angliei fonduri de urgenta pentru a face fata agitatiei declansate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite, relateaza Reuters, consultata de Rompres.

 

Directorul general de la Northern Rock, Adam Applegarth, a declarat ca a contactat Banca Centrala in urma cu cateva zile, dupa ce a constatat ca imbunatatirea situatiei pe piata creditului nu s-a concretizat. In opinia lui Applegarth, lucrurile nu se vor imbunatati atata timp cat bancile comerciale nu vor anunta clar care este gradul lor de expunere la creditele imobiliare riscante (subprime) de pe piata americana. In plus, Adam Applegarth a declarat ca nu ar fi surprins ca ceea ce s-a intamplat la Northern Rock sa se intample si altora.

 

Dupa ce s-a anuntat ca numai vineri clientii Northern Rock – cea de a opta banca din Marea Britanie si totodata al cincilea furnizor de credite ipotecare – au retras un miliard de lire sterline, si mai multi deponenti au dat navala la sucursalele bancii pentru a-si retrage banii depusi.

 

Asigurarile din partea bancii si a ministrului de finante Alistair Darling ca solvabilitatea Northern Rock nu este in pericol si ca economiile lor sunt in siguranta nu par sa fi ameliorat situatia, multi clienti spunand ca si-au pierdut increderea in banca. Un director de sucursala a fost nevoita sa cheme politia in ajutor, dupa ce fusese sechestrat in biroul sau de un cuplu nemultumit ca nu poate sa-si retraga intreaga suma depusa la banca, de un milion de lire sterline.

 

Potrivit schemei de compensare a Serviciilor Financiare britanice, in eventualitatea falimentului bancii sunt garantate depozite de pana la 31.700 lire sterline /46.000 euro/.

 

Autoritatile financiare britanice au venit de urgenta in ajutorul bancii imobiliare Northern Rock, dupa ce nici o alta banca nu a mai dorit sa-i imprumute bani acestei institutii, informeaza AFP.

 

Printr-o decizie adoptata de comun acord cu autoritatea de reglementare a pietei (FSA) si Ministerul de Finante, Banca Centrala (BoE) a decis sa-si exercite rolul de creditor de ultima instanta si a pus la dispozitia Northern Rock, banca specializata in credite imobiliare, fondurile necesare pentru finantarea operatiunilor “pana cand va reusi sa-si rezolve problemele de lichiditate”. O astfel de masura este o raritate, fiind rezervata situatiilor in care falimentul unei banci ar antrena pagube economice serioase, din cauza efectului de domino. Comentatorii apreciaza ca BoE nu a mai recurs la o astfel de masura in ultimii 13 ani. Guvernul de la Londra a anuntat vineri ca a autorizat BoE sa ofere o cantitate neprecizata de lichiditate pentru Northern Rock.

 

Imprumutul, cu o “dobanda penalizatoare” pe care BoE nu a dorit sa o dezvaluie, (cel mai probabil cu un punct peste dobanda de referinta, adica 6,75 de procente), este garantat prin creditele imobiliare contractate de Northern Rock.

 

Colapsul titlurilor financiare garantate cu ipoteci cu grad de risc ridicat (subprime) din SUA a determinat pierderi pentru institutiile de credit din intreaga lume. Problemele legate de imprumuturile ipotecare riscante (subprime) au depasit terorismul, devenind cea mai mare amenintare la adresa economiei americane, prima economie a lumii, potrivit unui sondaj al Asociatiei Nationale pentru Economia de Afaceri (National Association of Business Economics-NABE). Peste cinci procente dintre americanii care au contractat un credit imobiliar au avut intarzieri la achitarea ratelor in al doilea trimestru al acestui an si situatia nu se preconizeaza sa revina la normal, cel putin in urmatoarele sase luni, potrivit Asociatiei Bancilor Ipotecare din SUA (MBA).

 

Investitorii considera cruciala urmatoarea reuniune a Rezervei Federale americane din data de 18 septembrie, pietele apreciind ca numai o reducere a dobanzii de referinta (Fed funds) va calma turbulentele de pe piata. Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke a anuntat deja ca Fed este gata sa intervina daca va fi necesar pentru a ajuta pietele financiare sa faca fata crizei creditului si sa elimine astfel riscurile la adresa economiei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă