20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialIsraelul declară o parte a Platoului Golan ”zonă militară închisă”

Israelul declară o parte a Platoului Golan ”zonă militară închisă”

Armata israeliană a declarat, duminică, "zonă militară închisă" o parte a Platoului Golan, ocupat de Israel, pe fondul tensiunilor din Siria, relatează AFP, porivit Mediafax.

Zona de la punctul de trecere a frontierei Qouneitra a fost închisă "din motive de securitate", a declarat un purtător de cuvânt al armatei, pentru AFP. Surse din domeniul securităţii israeliene au anunţat că se tem că luptele dintre rebeli sirieni şi trupe loiale lui Bashar al-Assad pot să afecteze această zonă.

O coaliţie a rebelilor consideraţi moderaţi – din care fac parte peste 30.000 de combatanţi din 55 de brigăzi – cunoscută sub numele de "Frontul din Sud" a revendicat o serie de succese militare, în special în regiunea Qouneitra.

Israelul se află, în mod oficial, în stare de război cu Siria. El ocupă din 1967 aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, pe care l-a anexat, o decizie care nu a fost recunscută vreodată de către comunitatea internaţională, iar aproximativ 510 kilometri pătraţi au rămas sub control sirian.

Situaţia în Platoul Golan este tensionată de la începutul războiului din Siria, în 2011, iar violenţele s-au limitat, până în prezent, la tiruri cu armament uşor, cărora armata israeliană le-a răspuns.

În martie, forţele aeriene israeliene au efectuat un raid asupra părţii siriene a Platoului Golan, rănind patru militari.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă