12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialIranul o cauta cu... uraniul imbogatit

Iranul o cauta cu… uraniul imbogatit

Autoritatile de la Teheran, care au anuntat, marti, ruperea sigiliilor de la mai multe centre de cercetari nucleare de pe teritoriul Iranului, inchise de membrii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), si reluarea activitatilor sale legate de imbogatirea uraniului, si-au ridicat in cap pe toata lumea.
Decizia a starnit un val de proteste la nivel international, in special din partea Statelor Unite si a Uniunii Europene. Dar si din partea Rusiei, aliatul traditional al Teheranului (are interese economice puternice), cu drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU, si a Chinei, care a cerut Iranului sa reia negocierile cu UE. Ceea ce inseamna ca Teheranul a cautat-o, vorba zicalei, “cu “lumanarea” (uraniul imbogatit)”.
Acest lucru pare insa sa nu prea deranjeze regimul de la Teheran deocamdata, daca avem in vedere ultimele declaratii si amenintari ale presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care a spus ca tara sa “nu se va lasa intimidata de agitatie”. Fostul presedinte iranian Akbar Hashemi Rafsandjani, actualul conducator al Consiliului de discernamant (instanta suprema de arbitraj politic din Iran), a apreciat ca opozitia manifestata de Occident fata de programul nuclear iranian isi are originea in mentalitatea sa coloniala, adaugand ca “daca ne vor crea probleme, le vor regreta, iar Iranul va iesi invingator”.
Dar in scurt timp toate acestea le vor “deranja” pe autoritatile de la Teheran, pentru ca se pregatesc sanctiuni internationale. Europenii s-au mobilizat deja ieri, la Berlin avand loc o intalnire a ministrilor Afacerilor Externe ai tarilor “Troicii europene” (Franta, Germania si Marea Britanie Ð UE3) cu Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Javier Solana, pentru a hotari demersurile pe care le vor face in continuare in “Dosarul iranian”. “Mesajul clar al Europei este “nu mai dorim proliferare nucleara in regiune si suntem foarte ingrijorati””, a declarat purtatorul de cuvant al lui Solana. Iar cat mai curand posibil va fi convocata o reuniune a guvernatorilor AIEA, pentru a se decide sesizarea oficiala a Consiliului de Securitate al ONU asupra factorilor de risc pe care ii implica “dosarul iranian”, cu solicitarea de a fi luate masuri adecvate. Mai mult, sesizarea Consiliului de Securitate este apreciata drept “urmatoarea etapa” si de vicepresedintele SUA, Dick Cheney. Acesta a declarat ca “prioritatea va fi adoptarea unei rezolutii a Consiliului care ar putea impune sanctiuni”. Prin urmare, Teheranul va ajunge sa fie serios “deranjat”. Si aceasta deoarece, de curand, se pare ca si-a pierdut si aliatul traditional. Rusia a informat SUA ca nu se va opune sesizarii Consiliului de Securitate al ONU. Iar saptamana viitoare, reprezentantii Moscovei se vor intalni, la Londra, cu cei ai “Troicii europene”, ai SUA si ai Chinei, pentru a discuta aceasta problema. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a pus chiar paie pe foc, afirmand ca absenta unei logici economice in ceea ce priveste activitatile Teheranului de imbogatire a uraniului lasa sa se inteleaga ca acesta “ar putea avea un obiectiv militar ascuns”. Prin urmare, nu mai este mult pana se va decide ce va gasi Iranul dupa ce a cautat-o cu… lumanarea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă