16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialIranul cere anularea imediată a sancţiunilor occidentale

Iranul cere anularea imediată a sancţiunilor occidentale

Iranul cere anularea imediată a sancţiunilor occidentale pentru a se putea ajunge la un acord în privința programului său nuclear, a anunțat preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului iranian, Alaeddin Bouroujerdi.

"Statele Unite se aşteaptă ca noi să acceptăm o anulare graduală a sancţiunilor, dar, pentru noi, aşa ceva este inacceptabil", a afirmat oficialul iranian, potrivti Mediafax.

"Dacă, pe 24 noiembrie, se va ajunge la un acord definitiv, atunci el ar trebui să prevadă anularea imediată a sancţiunilor", a adăugat el.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) urmează să intensifice în următoarele săptămâni negocierile de la Viena, în speranţa încheierii, până la 24 noiembrie, a unui acord istoric care să garanteze natura exclusiv paşnică a programului nuclear al Teheranului.

În schimb, Iranul ar urma să obţină anularea sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia, însă într-un mod gradual, iniţial cu o suspendare, apoi cu o ridicare a acestora, potrivit unor surse diplomatice.

Însă un diplomat occidental apropiat dosarului a apreciat luni că şansele de a ajunge la un acord înainte de termenul limită 24 noiembrie sunt "destul de mici".

Cele două părţi par să îşi fi apropiat poziţiile în anumite puncte, în special asupra reactorului cu apă grea de la Arak, dar şi asupra creşterii numărului inspecţiilor la instalaţiile nucleare iraniene, mai scrie Mediafax.

Totuşi, poziţiile celor două părţi rămân opuse în problema crucială privind capacităţile iraniene de îmbogăţire a uraniului, care serveşte la alimentarea centralelor nucleare.

Iranul a dezminţit întotdeauna că vrea să se doteze cu un arsenal nuclear.

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă