31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialIonuţ Costea: EximBank a obţinut în perioada de criză un profit de...

Ionuţ Costea: EximBank a obţinut în perioada de criză un profit de 420 mil. lei, ceea ce indică o creştere semnificativă de activitate comercială şi de susţinere a economiei

EximBank a obţinut în perioada 2008-2011 un profit brut cumulat de circa 420 de milioane de lei, ceea ce arată că modelul actual de afaceri implementat este unul solid şi creează premisele pentru continuarea susţinerii mediului de afaceri românesc, a spus Ionuţ Costea, preşedintele EximBank în cadrul unui eveniment care a marcat aniversarea a 20 de ani de activitate a băncii.

Angajamentele de garantare al EximBank s-au majorat de aproape 11 ori în această perioadă de criză, de la aproximativ 180 de milioane de lei în 2008 la peste 2 miliarde de lei la finele lunii aprilie a acestui an. Societăţile comerciale româneşti care au beneficiat de garanţiile EximBank au putut accesa de la băncile comerciale finanţări de peste 3 miliarde de lei.

“Evoluţia pozitivă a băncii este cu atât mai notabilă, cu cât, în ultimii ani, a fost evident faptul că băncile străine şi-au reconsiderat expunerea în economia românească. Este important de punctat faptul că această creştere s-a realizat în contextul unei restructurări importante a activităţii, al scăderii timpilor de analiză precum şi al extinderii ofertei de produse”, a menţionat Ionuţ Costea.

La evenimentul găzduit luni seară de Banca Naţională a României – la care au participat înalţi oficiali, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai sistemului bancar – preşedintele EximBank a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei băncii menţionând că la înfiinţare, banca avea doar sediul central, 113 angajaţi şi capital social de 3 de milioane lei noi (30 miliarde lei vechi).

“Astăzi, după 20 de ani de activitate – EximBank numără nouă sucursale, trei agenţii, 348 de salariaţi, are un capital social de 800 de milioane de lei şi un portofoliu care cuprinde 40 de produse destinate exclusiv companiilor”, a punctat Ionuţ Costea.

El a spus că acest parcurs al băncii s-a bazat de-a lungul timpului atât pe profesionalismul echipelor sale, cât şi pe sprijinul oferit de asociaţiile şi organizaţiile care reprezintă mediul de afaceri pentru identificarea nevoilor companiilor româneşti (Asociaţia Naţională a Importatorilor şi Exportatorilor Români (ANEIR), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM), Camerele de Comerţ Bilaterale şi Locale, Patronatul Român etc.).

 

“Însă, mai există un factor care a contribuit la performanţele noastre, un factor care este poate cel mai important: relaţia cu clienţii. În ultima perioadă Şantierul Naval Severnav lansează la apă navă după navă finanţate de EximBank, silozuri de cereale din portul Constanţa poartă ştampila , iar fabricile Romcab de la Târgu Mureş – unul dintre exportatorii importanţi ai ţării – sunt susţinute prin produse de finanţare şi garanţii de stat. Şi cred că EximBank a înţeles la timp că agricultura este un domeniu de mare viitor pentru România în care trebuie investit, iar în portofoliul nostru se regăsesc tranzacţii în acest domeniu”, a mai spus oficialul băncii.

Demersurile pentru înfiinţarea Băncii de Export Import a României – EximBank SA au început în 1991, în contextul în care Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) se autodesfiinţa şi România începea să conştientizeze că politica de susţinere a exporturilor trebuie să capete o nouă turnură şi noi coordonate.
Ideea înfiinţării agenţiilor pentru susţinerea exporturilor apăruse cu 72 de ani în urmă, în 1919, când a fost deschisă prima instituţie de acest gen în Marea Britanie – Export Credits Guarantee Department – cu scopul iniţial de a susţine exporturile către Rusia. Ulterior, în 1933, apare prima bancă numită “EximBank” în Statele Unite ale Americii.

EximBank-ul românesc primeşte certificatul de naştere la 8 aprilie 1992.

Pornită la drum ca agenţie de export, EximBank şi-a lărgit în timp obiectul de activitate astfel că, în prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare – axate pe trei direcţii de acţiune: finanţare, garantare, asigurare – orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.

Astfel, de 20 de ani, EximBank se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind prin instrumentele financiare de care dispune proiectele companiilor locale.

Cele mai citite

Cum să creezi un design interior contemporan folosind parchet de lemn stratificat

Designul interior contemporan se caracterizează prin linii simple, forme geometrice, spații deschise și materiale moderne. Parchetul de lemn stratificat joacă un rol esențial în crearea...

Cauți oferte medicale din România?

Intră pe MedAtlas! Accesul rapid și facil la servicii medicale de calitate este atât de necesar în prezent. Soluțiile online au devenit tot mai populare,...

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă