21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialIntrevedere Kaczynski - Socrates

Intrevedere Kaczynski – Socrates

Primul ministru portughez Jose Socrates, care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, s-a intalnit, vineri seara, la Varsovia, cu presedintele polonez Lech Kaczynski si cu fratele geaman al acestuia, Jaroslaw, prim-ministru, pentru a purta discutii asupra avansarii lucrarilor de redactare a noului tratat european.

 

“Primul ministru portughez a prezentat, in timpul intalnirii sale cu presedintele polonez, prioritatile presedintiei portugheze a UE si starea de pregatiri la viitorul summit european de la 18 si 19 octombrie la Lisabona”, precizeaza un comunicat laconic al presedintiei poloneze, citat de AFP, consultata de Rompres.

 

Polonia a anuntat, joi, ca va refuza aplicarea pe teritoriul sau a Cartei de drepturi fundamentale, considerata ca un avans al tratatului european ce ar urma sa inlocuiasca defuncta Constitutie.

 

Polonia imita astfel Marea Britanie, care a negociat o exceptie pentru a evita obligativitatea juridica a cartei la summitul european din iunie organizat asupra noului tratat al UE.

 

Carta este un ansamblu de 54 de articole asupra drepturilor cetatenilor europeni. Proiectul de tratat face referinta la Carta de drepturi fundamentale, subliniind ca ea are 'aceeasi valoare juridica cu tratatele'.

 

Uniunea Europeana spera sa definitiveze textul noului tratat institutional al UE la summitul de la Lisabona, chiar inaintea alegerilor legislative anticipate din Polonia de la 21 octombrie.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă