15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialÎntoarcere la rădăcini

Întoarcere la rădăcini

Maria Zapca din Săpânţa face zgărdane, cergi şi trăistuţe de lână. În fiecare an îşi vinde „creaţiile“ la târgurile de meşteşugari din toată ţara. Zilele acestea îi puteţi admira „lucrările“ la Muzeul Ţăranului Român.

Maria Zapca s-a născut cu războiul de ţesut în ­casă. La 8 ani a pus mâna pe fus, a tors lână şi a cusut cămăşi de in. Îşi aminteşte că se aşeza pe paie în atelierul de lucru, alături de mama sa, şi învăţa operaţiile de adunare şi scădere în timp ce torcea.

Mărturie de artist popular

„La noi în sat toate fetele ţes, de micuţe ştiu să coasă, să toarcă. La fiecare casă, dacă intraţi, vedeţi camera de zestre în care sunt lucrurile făcute de mâna fetei. Ba chiar şi băieţii lucrează, că nu-i o ruşine. Băiatul o ajută pe mama lui la teară, face ţăi, toarce. Toţi băieţii din sat de la noi torc lână. Ştiu să lege cerga, să coasă cerga, să o ducă la vâltoare („vâltoarea“ „e o „maşină de spălat“ naturală care foloseşte forţa apei râurilor de munte – n.r.). Dar cu atât mai mult fetele“, a declarat Maria Zapca pentru „România liberă“.

„Cu asta se ocupă tăte femeile din sat. Ori cu teară, ori ne ­îndrugăm una la alta, ne toarcem lâna una la alta… Şi eu am învă-ţat foarte de mică văzând-o pe mama. Eu am fost crescută în casă de meşteri şi mama povestea că, pentru că era orfană de mică, ea a învăţat a coase de la o vecină şi la 12 ani deja făcea cămeşa toată. Iar eu nu-mi amintesc să nu fi avut vreodată teară-n casă. Numa’ de Crăciun o scoteam şi de Paşti. Şi văzând-o pe ie şi lucrând cu ie, am prins atâta de mare drag că, tre să spun, spre ruşinea mea, că nici nu mi-am mai continuat şcoala. Am fost la liceu pă clasa a noua, da’ într-a zecea m-am lăsat că era o cooperativă-n sat şi ne dădea lână şi eu ca să ţes cât mai mult nu mai puteam să şi învăţ, să şi lucrez, aşa că m-am lăsat de şcoală. Şi stăteam tătă ziua la teară. Nu mă uram (plictiseam – n.r.) niciodată“.

Unul dintre brandurile Săpân­ţei, alături de vestitul Cimitir ­Vesel, Maria Zapca a lucrat şi pentru un mare creator de modă de la Paris, Phillipe Guillet.

Cele mai citite

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă