15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialInspectorii au extins verificările la fermele din Dolj și Argeș, unde au...

Inspectorii au extins verificările la fermele din Dolj și Argeș, unde au fost găsite 25 de kilograme de brânză contaminată cu E-coli

Inspectorii veterinari au extins verificările la cele două ferme de vaci din Dolj şi Argeş care au livrat laptele unei societăți din Curtea de Argeş și unde au fost găsite 25 de kilograme de brânză proaspătă contaminată cu E-coli, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres.

 Mai mult, el a transmis că nu exclude posibilitatea ca fermele să fi furnizat lapte şi altor fabrici. 

Inspectorii veterinari şi-au extins verificările şi la cele două ferme de vaci din Dolj şi Argeş care au livrat laptele nepasteurizat unităţii din Curtea de Argeş. Cele 337 de probe prelevate de veterinari nu au vizat doar fabrica din Argeş ci s-au luat probe şi din comerţ şi din gospodăriile populaţiei precum şi din alte zone în care s-au identificat produse agroalimentare. Ieri (luni n.r.) am avut rezultatele la finalizarea testelor pe 194 de eşantioane din care s-a identificat E-coli la brânza proaspătă de vaci şi la carnea de pasăre dintr-o gospodărie din Bacău şi de aceea veterinarii au mers şi la fermele care au furnizat laptele nepasteurizat pentru că nu exclud varianta să fii furnizat şi altor fabrici de brânză. Este posibil şi vom verifica pentru că, potrivit specialiştilor, contaminarea ar fi fost de la lapte, laptele este acuzat ca sursa principală. Personalul din fabrică este sănătos, nu este purtător şi este greu de crezut că în comerţ s-ar fi putut realiza contaminarea”, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la finalul discuţiilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor. 

Mai mult, el a spus că, în prezent, nu deţine date referitoare la capacitatea celor două ferme din Dolj şi Argeş şi la proprietarul lor. 

Citește și: Patru copii mai sunt internați la Spitalul Marie Curie. Un alt bebeluș va fi externat marți

În ceea ce priveşte informaţia că brânza proaspătă de vaci era vândută ca produs tradiţional, Irimescu a arătat că în cazul acestei fabrici din judeţul Argeş s-a făcut eroare, chiar de către MADR, pentru că i-a oferit şi statut pentru produse tradiţionale, deşi avea deja o linie industrială de producţie. 

“Nu vreau acum să aruncăm anatema pe produsele tradiţionale. Consider că a fost o eroare a MADR când s-a acceptat ca în această unitate să existe două lanţuri de producţie. La produsele tradiţionale, laptele poate proveni din orice sursă, pentru că are alt regim, iar pe fluxul de producţie industrială sunt alte cerinţe, însă riscul este mai mare la produsele tradiţionale. Pentru mine este suprinzător cum s-a acceptat să se acorde statutul de producător tradiţional unei fabrici pentru că “tradiţional” este ceea ce făcea bunica şi atunci avem limitate cantităţile. Am cerut o analiză pentru a vedea în ce bază s-a acordat de către Direcţia Agricolă judeţeană să aibă fabrica din Curtea de Argeş un lanţ tradiţional separat la etaj, iar cel industrial la parter”, a adăugat şeful MADR. 

Citește și: Alți 11 copii, internați în spitalele din Argeș, în ultimele 24 de ore

Întrebat dacă unitatea din Curtea de Argeş avea medic veterinar, Irimescu a răspuns: “În principiu orice unitate trebuie să aibă medic veterinar când produce pentru piaţă”. 

Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

ANSVSA a dispus sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situaţiei şi efectuarea dezinfecţiei în această secţie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi a suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării. 

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, şi anume o tulpină de E-coli. El a recomandat ca alimentele să se achiziţioneze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizaţie sanitar-veterinară. 

Citește și: ANSVSA a găsit E.coli în alimente puse la vânzare în județele Argeș și Dolj

Totodată, ministrul a subliniat importanţa spălării corespunzătoare a fructelor şi legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune. 

Trei copii diagnosticaţi cu sindromul hemolitic uremic au decedat în ultimele trei săptămâni. În prezent, pe Secţia de Nefrologie a Spitalului ”Marie Curie” sunt internaţi cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic, unul dintre aceştia fiind în stare gravă. 

 

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă