12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialÎncepe să funcţioneze Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem din...

Începe să funcţioneze Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România

După doi ani de la înfiinţare, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România va începe să funcţioneze.

Guvernul a aprobat miercuri modificarea legii de înfiinţare a Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem astfel încât acesta să devină funcţional cât mai repede. Registrul va funcţiona ca instituţie publică în subordinea Ministerului Sănătăţii şi va fi finanţat atât de la bugetul de stat, cât şi din venituri proprii, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

“Funcţionarea Registrului va oferi şanse reale de tratament si vindecare pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne. Instituţia, care se bazează pe o reţea de colectare şi transplant de celule stem, are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de un transplant medular”, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute în absenţa Registrului.

Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, se impunea organizarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne.

Înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice a fost decisă de Guvern la începutul lunii iulie 2009. Totuşi, din cauza procedurilor birocratice, Registrul nu a funcţionat timp de doi ani.

Prin acest proiect, Ministerul Sănătăţii îşi propune să ofere pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţa a acestora.

De asemenea, realizarea Registrului ar duce, în scurt timp, la realizarea unor economii semnificative, prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri în străinătate, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Cum va funcţiona Registrul

Activitatea de recrutare a donatorilor voluntari de celule stem urmează a fi realizată prin intermediul reţelei naţionale de transfuzie, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Efectuarea testărilor primare pentru donatorii voluntari de celule stem hematopoiectice se va realiza prin laboratoarele paraclinice organizate în structura Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof. Dr. C.T. Nicolau” Bucureşti.

Validarea finală a rezultatelor testărilor de histocompatibilitate şi virusologice se va realiza prin Laboratorul Naţional HLA şi Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Virusuri Transmisibile din structura Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof. Dr. C.T. Nicolau” Bucureşti.

Activitatea de donare propriu-zisă a celulelor stem se va desfăşura prin secţiile sau compartimentele cu paturi în profil din structura unitatilor sanitare publice, acreditate în condiţiile legii.

Activităţile de recrutare, testare şi donare se vor desfăşura în conformitate cu Protocoalele elaborate de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice conform standardelor internaţionale, care vor fi avizate de Consiliul Ştiinţific şi aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă